Alkohol u trudnoći? Da li potpuno izbegavati alkohol u drugom stanju?

Često se žene u drugom stanju pitaju da li je u redu da popiju čašu vina ili piva ali odgovori na to pitanje ih mogu zbuniti. Neki lekari savetuju da se ne pije ni najmanja količina alkohola u trudnoći, dok drugi smatraju da povremena konzumacija ne može biti štetna po bebu.

Šta kažu istraživanja?

Istraživanja koja su do sada rađena su uglavnom rađena na ženama koje su svakodnevno konzumirale alkohol ili su se povremeno intenzivno opijale. U tim istraživanjima dokazano je da konzumacija alkohola može da dovede do fatalnog alkoholnog sindroma kod bebe koji izaziva razne urođene deformitete (srčana oboljenja, probleme sa rastom, anomalije lica i udova, mentalnu zaostalost, itd. ) Dakle, nikako se ne sme svakodnevno konzumirati alkohol u drugom stanju kao ni opijati!

Doktori širom sveta se slažu da ni najmanja količina alkohola u trudnoći nije dokazana da je bezbedna te savetuju da se alkohol u potpunosti izbegava. Razlog je to što neke žene imaju više enzima u telu koji razbijaju alkohol, dok neke imaju manje, pa samim tim alkohol na svaku trudnicu i bebu utiče drugačije. Kod žena koje imaju manje enzima alkohol se može zadržati u bebinom telu duži vremenski period i uticati veoma loše na nju.

Posavetujte se sa svojim lekarom.

”Uvek kažem svojim pacijentima da je na njima da odluče i da ne postoji dokaz da jedno piće može biti opasno” kaže  Marjorie Greenfield,profesorka reproduktivne biologije. ”Verovatno je jedno piće nedeljno u redu, ali nikada ne konzumirati dva ili više pića za redom.”

U knjizi ”Trudnoća za neupućene” Joanne Stone i Keith Eddleman, doktori medicine, su rekli: ”Nijedna studija ne navodi da povremeno ispijanje čaše vina ili nekog drugog pića može naškoditi bebi. Ako se odlučite za pokoju čašu pića u trudnoći, izbegavajte alkohol u prvom tromesečju, kada se formiraju organi u telu bebe, a posle toga pijte jednu do dve čaše nedeljno.”

Istina je da se mnoge mame ne odriču potpuno alkohola u trudnoći i da to rade na sopstvenu odgovornost. Nije dokazano da jedno do dva pića nedeljno, u odvojenim intervalima, mogu biti štetni, pa vam, samim tim, neki lekari mogu reći da slobodno popijete čašu do dve vina jednom u sedam dana. Na vama je da odlučite da ili ne. 🙂

LjT

Izvor: Knjiga ”Trudnoća za neupućene

Izvor: Link

One thought on “Alkohol u trudnoći? Da li potpuno izbegavati alkohol u drugom stanju?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *