Čajevi u trudnoći

Tradicija ispijanja čaja je stara nekoliko hiljada godina i to ne bez razloga. U Kini, Indiji i Japanu se ova tradicija veoma poštuje i duboko se veruje u blagotvorna dejstva ovog napitka.

Čajevi u sebi sadrže antioksidanse koji umanjuju rizik od raka i polifenole koji čuvaju vaše srce. Međutim, u drugom stanju, neki čajevi mogu biti štetni. U daljem tekstu pročitajte koji čajevi ne predstavljaju nikakav rizik u trudnoći, a koje bi trebalo izbegavati.

Crni, zeleni, žuti i beli čaj su čajevi koji sadrže u sebi kofein. Crni čaj ima najviše kofeina, pa zatim ostali već napisanim redom. Kofein treba izbegavati u trudnoći pa samim tim i ove čajeve. Međutim, mnoga istraživanja su pokazala da jedna šoljica dnevno nekog od ovih čajeva ne mogu štetiti ženi u drugom stanju kao ni bebi.  Saznajte zašto u drugom stanju treba izbegavati kofein klikom na ovaj LINK.

Čaj od lista maline je bogat izvor kalcijuma i magnezijuma ali ono što ovaj čaj izdvaja od drugih je to što on priprema matericu za porođaj. Mnoga istraživanja su pokazala da ovaj čaj može smanjiti vreme porađaja kao i rizik od postporođajnog krvarenja.

Čaj od nane opušta stomačne mišiće i smanjuje nadutost koja se često javljaja u trudnoći. Ovaj napitak je odličan i za mučnine ali se ne preporučuje konzumacija više od 3 šoljice dnevno.

Čaj od đumbira je odličan za mučnine, poboljšava cirkulaciju, jača imuni sistem i odličan je antioksidans. Ovaj čaj, kao i čaj od nane, može se piti potpuno hladan u letnjim danima kao ledeni čaj. Takođe možete pomešati ova dva čaja i dodati malo limuna ili limete i imati sjajan letnji napitak koji vam može umanjiti mučninu i jačati imuni sistem.

Čaj od kamilice deluje slično kao i čaj od nane, s tim što je odličan i da se pije pred spavanje jer ima blago umirujuće dejstvo.

Čaj od matičnjaka uspavljuje i ne preporučuje se više od jedne šoljice pred spavanje. Veoma je važno da obratite pažnju na vreme koliko vam dugo stoji potopljen čaj u vodi, a ne preporučuje se više od 5 minuta.

Čaj od kopriva je bogat vitaminima A, C, K, magnezijumom, gvožđem i kalijumom pa je odličan kod anemije, a i ukoliko imate probleme sa opstipacijom.

Čaj od šipaka se preporučuje za dizanje imuniteta jer sadrži vitamin C.

Veoma malo studija i ispitivanja je rađeno na temu ispijanja čajeva u trudnoći, te se ne preporučuje piti više od 3 šoljice čaja dnevno, kao i to da se obavezno konsultujete sa vašim lekarom u vezi konzumacije.

Koje čajeve treba izbegavati

U drugom stanju treba izbegavati čajeve poput crnog i zelenog jer sadrže kofein kao i kantarion, žalfiju, hibiskus, neven i hajdučku travu jer mogu imati loš uticaj na plod.

LjT

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *