Da li izbegavati treninge u trudnoći? Vidite šta Suzana poručuje!

Trudnice se često pitaju koliko fizički smeju da bude aktivne za vreme drugog stanja, a one koje treniraju postavljaju pitanje da li mogu da nastave sa istim intenzitetom treninga. Svaka trudnoća je drugačija sama po sebi, kao i svaka trudnica, tako da je na prvom mestu važno šta vaš lekar misli o tome, a na drugom, kako se vi osećate.

Suzana Krkeljić je fitnes instruktorka, blogerka i vlogerka, koja je postala mama jednog predivnog dečaka i koja je svih 9 meseci svoje trudnoće aktivno radila i trenirala. Zamolili smo Suzanu da podeli svoje iskustvo sa nama, pa u daljem tekstu pogledajte šta nam je ona rekla.

Fitnes instruktorka Suzana Krkeljić

Koliko dugo se baviš fitnesom?

”Fitnesom se bavim već punih pet godina. Fitnes je za mene nešto više od samo fizičke spremnosti i izgleda. Ono što me najviše ispunjava u mom poslu je to što prvenstveno upoznajem divne devojke koje žele da promene svoj stil života, ne samo izgled tela. Moj jedini cilj za sve te devojke jeste da zavole sebe i svoje telo i da im fitnes postane deo života. Zato sam beskrajno zahvalna što imam svoj “dream job” koji me potpuno ispunjava.”

Šta misliš o treniranju u trudnoći?

”Treniranje u trudnoći je nešto najbolje što možete da uradite za sebe i svoju bebu. Naravno, uz odobravanje vašeg lekara i u skladu sa vašom fizičkom spremnosti. S obzirom da ja već dugo treniram,  za mene nije bilo teško prilagoditi se novonastalom stanju, tj. trudnoći. Naravno da sam intenzitet treninga menjala tokom trudnoće, takođe i izbor vežbi. Ono što je najbitnije u treningu tokom trudnoće jeste da slušate svoje telo i kako se vi osećate. Na taj način ćete uvek imati pravi izbor vežbi i onoga što vam prija i neće doći do preforsiranja ili rizika u trudnoći.”

Pogledajte tri vežbe za gluteus koje nam Suzana šalje, a koje možete bezbedno raditi u drugom stanju!

 

Kako si se osećala tokom trudnoće i koliko često si trenirala?

”Moram reći da je za mene moja trudnoća bila vrlo lagana iako to možda neskromno zvuči. Prestala sam da radim nedelju dana pre porođaja, a do tada sam trenirala 3- 4 puta nedeljno. Imala sam dane kada se ne bih osećala u punoj snazi i tada bih zaista preskočila trening jačeg intenziteta i radila jogu za trudnice, išla u laganu šetnju ili radila vežbe istezanja.”

Kakav ti je bio apetit u trudnoći i kakva ti je bila ishrana?

”Imala sam razne faze u trudnoći što se tiče hrane. Apetit mi je bio isti kao i pre trudnoće, samo potreba za određenom hranom je bila drugačija. Ja sam neko ko obožava slatkiše, ali mi u trudnoći, srećom, slatka hrana uopšte nije prijala! Organizam mi je tražio slanu hranu i sva tri tromesečja sam imala drugačije potrebe. Ono što mi se najviše jelo u celoj trudnoći bilo je crveno meso, avokado i krompir. Naravno želja za crvenim mesom i krompirom je bila u mojoj glavi slika o nekom “junk food” hamburgeru i pomfritu, ali to sam gledala da izbegavam, iako se desilo par puta da pojedem tako nešto. Uglavnom bih se opredelila za neku šniclu i pečeni krompir, kod kuće ili u nekom restoranu sa zdravijom hranom.”

Savet za izbegavanje loše hrane: ”Vi imate slobodu izbora šta ćete pojesti tog dana (zdravo ili nezdravo), vaša beba dok je u stomaku nema slobodu izbora, jede sve što joj vi date. Zato, kad samo pomislite na to, imaćete manju želju za nezdravom hranom.” kaže Suzana.

Da li si prilagođavala treninge u zavisnosti u kom si tromesečju bila?

”Definitivno sva tri tromesečja su drugačija, pa tako i vežbe treba prilagođavati njima. Iskustvo u mojoj trudnoći i sa mojim klijentkinjama je pokazala da u prvom tromesečju, koji je poznat kao “rizičan period” sa simptomima brzog zamaranja, gubljenje daha i osećaja malaksalosti i pospanosti treba smanjiti opterećenje i raditi manji broj ponavljanja tokom svake vežbe. Drugo tromesečje je period kada se najbolje osećate, uglavnom nema simptoma, lepo spavate i jedete, pa to treba iskoristiti i vratiti se u umereni tempo treninga sa većim opterećenjem. I naravno, dolazi treće tromesečje, kada se osećate sve teže i mnogi položaji u određenim vežbama su teže izvodljivi, zato bih tu preporučila mnogo šetanja, jogu za trudnice, vežbice za jačanje gornjeg dela tela i vežbe istezanja.”

”Trudnicama bih preporučila da razmišljaju o tome da im trening doprinosi zdravijoj trudnoći, a ne zgodnom telu.”

Koje vežbe savetuješ da se izbegavaju?

”Treba izbegavati sve vežbe jakog kardiovaskularnog intenziteta, skakanje, vežbe koje se izvode u ležećem položaju i naravno vežbe koje se izvode na stomaku.”

Suzanin savet za sve čitateljke

”Jedno pravilo koje sam ja samoj sebi postavila i koje delim sa svojim klijentkinjama jeste ne preterivati i ne raditi ništa na silu. Uvek treba da budete obazrivi i da, kao što sam već spomenula, slušate svoje telo šta vam govori. Ukoliko ste zaista umorni, nemojte trenirati. Lezite i odmorite uz dobru knjigu ili dobar film. Jedan takav dan bez treninga može samo da pomogne vama i vasoj bebi.”

”Moram da istaknem to da ja nisam nikakva super žena jer sam bila aktivna tokom cele trudnoće. Po meni su sve trudnice super žene i mogu da budu aktivne svaka na način koji njoj odgovara. Ne treba ograničavati sebe, treba biti umeren. Trudnoća nije bolest pa da morate da sedite kod kuće i žalite se na svoje simptome (naravno, ovo se ne odnosi na rizične trudnoće), trudnoća je dar! Uživajte u tom periodu, nemojte da se vodite zabludama da u trudnoći treba samo da jedete i ležite. Budite odgovorne za svoje zdravlje i zdravlje svoje bebe i verujte mi, osećaćete se sjajno!” Poručuje Suzana.

Suzanu možete da pratite na njenom instagram profilu, youtube kanalu, kao i na njenom blogu www.suzanak.com

LjT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *