Da li je bezbedno leteti avionom u drugom stanju?

Da li ste jedna od onih žena koja voli avanture i putovanja? Možda ste već uplatili putovanje i saznali da ste trudni? Mnoge se žene pitaju da li je bezbedno u drugom stanju da lete avionom ili putuju duže relacije kolima ili autobusom?

Prva stvar koju svakako trebate da uradite jeste da se konsultujete sa svojim lekarom. U slučajevima visoko rizične trudnoće putovanja se zabranjuju ili ne preporučuju ali ukoliko ne spadate u tu grupu, putovanja su potpuno bezbedna.

Letenje u trudnoći

Ukoliko se plašite letenja, ono vam može biti stresno ali osim stresa, ne postoje druge stvari koje bi trebale da vas zabrinjavaju. Letenje u trudnoći je potpuno bezbedno! Turbolencije ne bi trebalo da vas brinu obzirom da su snažne turbolencije veoma retke, a umerene turbolencije ne mogu da škode ni vama ni bebi.

Vlažnost vazduha u avionu je veoma niska pa je svakako dobro da pored sebe imate svoju flašicu sa vodom i da se redovno hidrirate.

Vazdušni pritisak u avionu je često niži nego na zemlji ali to ne treba da vas plaši. Ukoliko osetite malaksalost tokom leta ili nesvesticu, nemojte paničiti, već se obratite kabinskom osoblju koje je obučeno za takve situacije. Savet: imajte kod sebe čokoladicu ili nešto slano što utiče na podizanje pritiska. 

Cirkulacija u trudnoći je često oslabljena, pa ukoliko vam let traje duže od 3 sata savetuje se da prošetate malo po kabini. Ako imate problem sa oticanjem nogu ili sa proširenim venama, možete pred let da obujete elastično-kompresivne čarape, jer zbog promena u vazdušnom pritisku noge vam mogu značajno više oticati.

Često se spominje radijacija u avionu kao štetan faktor, međutim, ono takođe ne treba da vas zabrinjava osim ukoliko ne letite interkontinentalne letove nekoliko puta mesečno  ili letove duže od 4 sata. Takođe,  dokazano je da su detektori za metal, kroz koje se prolazi na aerodromima, bezbedni za trudnice i decu i da njihovo zračenje ne može imati štetan uticaj.

Kako vezati sigurnosni pojas? U toku leta, kad god je znak za obavezno vezivanje upaljen, pojas mora biti vezan. Trudnice se često plaše da vezuju pojas zbog stomaka. Bitno je samo da pojas vežete što niže ispod materice, kod kukova, zategnete i vaša beba će biti sigurna.

U prvom tromesečju vam može biti neprijatno da letite ukoliko imate mučnine ali drugo tromesečje se vodi kao miran i znatno bezbrižniji period, pa vam neće ništa smetati da letite. Od 33. nedelje mnoge avio-kompanije ograničavaju ili zabranjuju letenje iz bezbednosnih razloga i mogućnosti da počne porođaj.

Propisi avio-kompanija

Svaka avio-kompanija ima svoje propise koje se tiču putovanja trudnica. U našoj nacionalnoj avio-kompaniji trudnice koje su ušle u 33. nedelju ne mogu da lete zbog eventualnih komplikacija i mogućeg porođaja na letu. Trudnice od 28. nedelje do 32. nedelje moraju da imaju dozvolu i izveštaj lekara koji se podnosi u samoj aviokompaniji. U izveštaju se mora navesti u kojoj se nedelji trudnica nalazi, očekivan datum porođaja i da je trudnica u dobrom zdravstvenom stanju za putovanje avionom. Izveštaj lekara ne sme da bude stariji od 7 dana. Za trudnoću do 28. nedelje vam ne treba lekarska potvrda. Ovi propisi su drugačiji u svakoj avio-kompaniji, pa ukoliko planirate da putujete avionom, prethodno se raspitajte.

Da li je bolje putovati kolima ili avionom?

Često se postavlja pitanje da li je trudnicama bolje da se voze kolima, autobusom ili avionom? Ukoliko su dugačka putovanja u pitanju, i možete da birate, neka to bude avion. Avion će vam znatno skratiti vreme putovanja i olakšati ga. Ništa manje bezbedni nisu auto ni autobus, jedino što vam put može trajati duže pa vam i teže pasti.

LjT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *