Da li je istina da se zubi više kvare u trudnoći?

Da li se zubi više kvare u trudnoći? Ovo je pitanje koje većina trudnica pita svoje stomatologe ili probaju da nađu odgovor putem interneta.

U nastavku teksta pročitajte šta je rekao stomatolog Dr. Vojin Vulićević.

”Postoje određeni mitovi vezani za trudnoću i oralno zdravlje! Jedan od najčešćih je da beba tokom trudnoće „uzima“ kalcijum iz zuba majke i samim tim utiče na povećanu pojavu karijesa.
Ovo je naravno potpuno pogrešno!” Kaže Dr.  Vojin Vulićević. ”Zubi počinju da se formiraju između 3 i 6 meseca trudnoće, a sve nutrijente potrebne za pravilan razvoj bebe uzimaju iz onoga što majka unosi ishranom.  Obratite pažnju na adekvatan unos kalcijuma, fosfora, kao i vitamina A, C i D!”

”Pomenuti mit potiče od činjenice da pojedine majke tokom trudnoće menjaju način ishrane, pa učestale užine između glavnih obroka postaju svakodnevica. Uglavnom su to razne „grickalice“ sa visokim procentom šećera koji povoljno utiče na pojavu karijesnih lezija.”

Dr. Zoran Vulićević i Dr. Vojin Vulićević

”Apelujemo na sve buduće majke da i u toku trudnoće redovno peru zube, koriste konac i odlaze na redovne stomatološke preglede!”

Da li sama trudnoća utiče na oralno zdravlje?

”Utiče! Ali primarni uticaj se ogleda u promenama na hormonskom nivou. Hormonski disbalans, koji je fiziološka pojava u toku trudnoće, može uticati na desni da postanu osetljivije, crvenije i da lakše krvare. Kod pojedinih trudnica, uglavnom tokom drugog trimestra, može doći i do ekcesivne proliferacije tkiva desni i pojave mekotkivnih promena koje se nazivaju trudničkim tumorima desni ( pregnancy tumor ). Pomenute promene najčešće nestaju nakon porođaja!
Takođe, jutarnje mučnine mogu uticati na poremećaj acido-bazne ravnoteže u usnoj duplji! Prisustvo kiseline utiče na gleđ i čini je „prijemčivijom“ za karijesnu leziju! Naravno, ovaj negativan uticaj jutarnjih mučnina olako se može anulirati pravilnom i redovnom oralnom higijenom!”

Kada obavestiti stomatologa o trudnoći?

”Ukoliko ste u drugom stanju, obavezno pri prvoj narednoj poseti obavestite Vašeg stomatologa. Ukoliko planirate trudnoću u skorije vreme ili sumnjate da ste u drugom stanju, takođe naglasite! Pojedine intervencije, ukoliko postoji mogućnost, ponekad je bolje odložiti i sačekati nakon porođaja.”

Da li je bezbedno izbeljivatii zube tokom trudnoće?

”Još uvek nije dokazano da izbeljivanje zuba u trudnoći može da ugrozi bebu ili mamu. Do sada nije bilo kontraindikacija, međutim, pošto nema dovoljno podataka, preporučuje se da buduće mame ipak malo sačekaju i izbele svoje zube nakon porođaja.”

Dr. Vojin Vulićević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *