Da li je seks u trudnoći bezbedan i koje se poze preporučuju?

Mnogi parovi izbegavaju da imaju seks tokom trudnoće ili imaju umanjenu želju za istim jer se boje da će na neki način povrediti bebu. Ukoliko su svi ginekološki nalazi u redu i lekar vam ne kaže drugačije, seks u trudnoći je bezopasan! Beba se nalazi u materici, zaštićena jakim mišićima materice i plodovom vodom, te ne postoji način da je povredite ali bi trebalo da vodite računa o sledećim stvarima.

Ovo bi trebalo izbegavati tokom seksa

U prvom trimestru treba uzeti u obzir da se fetus razvija, te se savetuje da odnosi budu nežni i umereni, a to se savetuje i tokom cele trudnoće. Ne postoji poza koja nije bezbedna u ovom trimestru.

U drugom trimestru se trudnica najbolje oseća i jedino o čemu bi trebalo da vodite računa tokom odnosa jeste da ne pritiskate stomak.

U trećem trimestru se mora posebno obratiti pažnja na pozu. Savet je da se izbegava misionarska ili bilo koja poza u kojoj trudnica leži na leđima zbog pojačanog pritiska na venu cavu, koja dovodi krv do bebe, kao i poze u kojima se vrši pritisak na stomak.

Kada izbegavati oralni sex?

Oralni seks bi trebalo izbegavati ukoliko partner ili vi imate oralni herpes. Takođe, kod oralnog seksa voditi računa da partner ne izduvava vazduh u vašu genitalnu zonu jer se na taj način može izazvati vazdušna embolija, što može biti veoma štetno kako za vas, tako i za vašu bebu!

Najbezbednije poze za treći trimestar

 1. Sedite na ivicu kreveta ili stola, a partner neka vam priđe spreda. Iz ovog položaja možete leći na leđa, dok partner stoji ili kleči ispred vas. Savetuje se da, ukoliko ste u zadnjem trimestru, stavite jastuk ispod leđa tako da ne ležite na njima ravno.
 2. Neka partner sedne na stolicu, a vi ga opkoračite. U ovoj pozi je penetracija duboka, a izbegava se pritisak na stomak.
 3. Opkoračite partnera dok on leži na krevetu. Iz ove poze možete da kontrolišete penetraciju i izbegavati pritisak na stomak.
 4. Ukoliko želite da izbegnete duboku penetraciju, lezite na bok, a neka partner legne iza vas.

U ovim slučajevima treba izbegavati sex u trudnoći

Postoje određeni razlozi i stanja zbog kojih parovi trebaju da izbegavaju odnose u trudnoći.  Jedan od tih razloga je genitalni herpes. Obavezno izbegavati seksualne odnose ukoliko vi ili vaš partner imate genitalni herpes, bez obzira da li je aktivan u tom trenutku ili ne, kao i bilo koju drugu polnu infekciju!

Lekari savetuju da se seksualni odnos izbegava ukoliko:

 • vi ili partner ste nosilac genitalnog herpesa,
 • postoji opasnost od pobačaja ili ste već u prošlosti imali pobačaj,
 • vi ili partner imate neku polnu infekciju,
 • imate vaginalno krvarenje,
 • istoriju bolesti cerviksa,
 • je otvoren grlić materice pre vremena,
 • imate jake stomačne bolove ili kontrakcije,
 • imate prednjačeću posteljicu (placenta previa),
 • imate rupturu membrane ili curenje plodove vode.

Ejakulacija unutar vagine, kada da, a kada ne?

Sperma u sebi sadrži hormon prostaglandin, a istraživanja su pokazala da ovaj hormon podstiče opuštanje i otvaranje grlića materice. Iz tog razloga mnogi lekari savetuju da se ejakulacija izbegava do samog kraja osmog meseca trudnoće, a preporučuje se u devetom mesecu, kako može olakšati i ubrzati porođaj. Tvrdnje da prostaglandin deluje na ovaj način na grlić materice neki lekari osporavaju ali ne škodi da se proba. 🙂

Da li je neophodno korišćenje kondoma?

Kondomi se obično koriste da bi se izbeglo začeće, a zaboravlja se jedna njihova važna svrha, kondomi takođe štite od seksualno prenosivih bolesti. U trudnoći se žene posebno moraju čuvati od prenosivih infekcija, posebno u trećem trimestru. Međutim, ukoliko su testovi oba partnera negativni na seksualno prenosive bolesti, onda kondomi nisu neophodni. To može biti vaš lični izbor, a svakako možete pitati i svog lekara za mišljenje. Ukoliko ih koristite, savetuje se da se koriste kondomi od lateksa, a ukoliko ste osetljivi na lateks onda od poliuretana. Preporuka je da se lubrikanti na bazi ulja ne mešaju sa kondomima od lateksa.

LjT

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *