Da li sam u drugom stanju? 12 najčešćih simptoma trudnoće

Pospani ste? Imate jutarnje mučnine i bolne grudi? Saznajte koji su to najčešći simptomi koji vam ukazuju na to da ste u drugom stanju.

1. Kasni vam ciklus? Uglavnom je ovo prvi od simptoma trudnoće. Može se dogoditi da vam se pojavi krvarenje u vreme kada je predviđen ciklus, ali bude drugačije od menstruacije kakva je uobičajeno. Svakako, ovo je prvi znak da uradite test za trudnoću.

2. Mučnine– Mučnine se javljaju uglavnom od osme do trinaeste nedelje trudnoće. U nekim slučajevima se jave i ranije, a umeju da traju do samog kraja trudnoće. Često nastaju ukoliko ne jedete redovno. Savet je da imate 3 obroka dnevno i između obroka po užinu. Ukoliko imate problema sa mučninama kliknite ovde i saznajte kako možete uz par jednostavnih trikova da ih ublažite.

3. Povraćanje– Isto kao i mučnine, javlja se od osme do trinaeste nedelje. Može vas iznenaditi ranije ali i trajati do samog kraja trudnoće. Nažalost, istraživanja pokazuju da ne postoji ništa što možete učiniti kako biste to sprečili, te je najbolji savet da budete okupirani. Skuvajte sebi čaj od nane, lezite i pustite omiljenu tv seriju ili film, pročitajte neku dobru knjigu ili pozovite najbolju drugaricu u goste na trač partiju.

4. Bolne grudi– Grudi nas često bole i oteknu pred sam ciklus, pa žene pomisle da je to redovan bol koji osećaju u tom periodu i koji traje svega nekoliko dana. U slučaju trudnoće, grudi mogu da budu bolne i osetljive i do četvrtog meseca, tako da ukoliko imate osetljivost više od nekoliko dana, to može biti jedna od indikacija da ste u drugom stanju. Savetuje se da ne nosite ništa što vas steže preko grudi u tom periodu.

5. Pospanost– Od samog početka trudnoće, a u nekim slučajevima do kraja, može da vas prati nizak pritisak i velika potreba za spavanjem. Ne borite se protiv toga, već jednostavno spavajte i odmarajte! Telo vam samo kaže da vam treba odmor za period koji vam sledi.

6. Nadutost stomaka– Šta god radili, koliko god vodili računa o ishrani, jednostavno vam stomak može biti neprijatno naduven. Možete se posavetovati sa lekarom koje lekove da uzimate za nadutost ali ukoliko brinete o ishrani i unosite dosta vlakana to će biti neizbežno.

7. Bolovi u stomaku slični menstrualnim– Grčevi u donjem stomaku su normalni u ranoj trudnoći i može vas prevariti da su to oni menstrualni bolovi koje obično imate neposredno pre nego što vam započne ciklus. S obzirom da se u trudnoći izbegavaju lekovi protiv bolova, evo jednog saveta- ušuškajte se, uvite u ćebe i skuvajte sebi čaj od nane.

8. Vrtoglavica– protiv nje se ne možete boriti ali ako vam se često javlja onda budite pri oprezu. Izbegavajte radnje gde bi zbog vrtoglavice mogli da padnete i da se povredite.

9. Opstipacija (zatvor) – problem sa odlaskom u toalet je normalan u trudnoći i možete to iskusiti već od samog starta. Ja volim ujutru da napravim sebi ovsene pahuljice sa kašikom semena lana, kašičicom kikiriki putera, kokosovim proteinom, bademom, suncokretovim i bundevinim semenom i to prelijem ključalom vodom. Obavezno iseckam neku voćku koju imam kod kuće i pomešam sve zajedno. Probajte! Zaista je ukusno i delotvorno!

10. Promena raspoloženja– Nagle promene raspoloženja, od suza do smeha, nervoze i izliva besa. Savet- meditacija. Koliko god vam to glupo zvučalo, jer vi ne meditirate, iznenadili biste se koliko vam ovo može pomoći. Za meditaciju vam ne treba više od 10 minuta, a to možete raditi u krevetu, kadi, fotelji, gde god da ste. Probajte da gledate zalazak sunca i jedete kokice (a to ja radim) i posle toga se možete osećati neviđeno dobro!

11. Često uriniranje– leka nema, zato uvek budite blizu nekog toaleta. Ako putujete, računajte da će vam put biti sigurno malo duži jer ćete često morati da stajete. 🙂

12. Rast telesne težine– u trudnoći nam metabolizam usporava i normalno je da dobijamo na kilaži. Isto tako, pojedine trudnice imaju veoma jak apetit i želju za hranom. Možemo to ublažiti fizičkom aktivnošću i pridržavanjem pravilne ishrane. Moramo se truditi da jedemo redovno i zdravo.

LjT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *