Imate problema da ostanete u drugom stanju? Peruanska Maka vam može pomoći!

Imate probleme sa začećem, hormonskim disbalansom, menopauzom, libidom? Peruanska maka može pomoći!

Šta je maka?

Maka je biljka koja spada pod krtolasto povrće poput karfiola i brokolija. Uzgaja se u Peruu, na Andima, na visinama od preko 3000m nadmorske visine i jedna je od malog broja biljaka koje opstaju na visinama od preko 4000m. Ovaj koren se među civilizacijom Andi smatra svetim korenom i sastavni je deo njihove ishrane.

Sastav make je jedinstvenog sadržaja koji čine makaeni, makamidi, fitosteroli, glukozinolati, izotiocijanati, flavonoidi, tanini, amini, amidi, steroli i dr.  Veoma je bogata svim esencijalnim aminokiselinama vitaminima (B1, B2, B12, C i E), mikro i makro elementima kao što su lako apsorbujući kalcijum, fosfor, magnezijum, kalijum, natrijum, bakar, cink i selen.

KOja su sve lekovita svojstva peruanske make?

Pomaže kod uspostavljanja hormonske ravnoteže

Peruanska Maka je najpoznatija po svojoj upotrebi u cilju uspostavljanja hormonske ravnoteže. Alkaloidi (Makaida i Makaena)koje se u njoj nalaze, regulišu funkciju polnih žlezda i drugih žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Može da stabilizuje nivo estrogena i progesterona i na taj način reguliše menstrualni ciklus kod žena i ublažava simptome PMS-a.

Ublažava simptome menopauze

Za vreme menopauze dolazi do smanjenja endogenog estrogena, a maka, zahvaljujući svom sastavu, može delovati pozitivno na balans istog i ublažiti simptome menopauze.

Poboljšava raspoloženje i umanjuje depresiju

U studiji sprovedenoj u Australiji, dokazano je da maka poboljšava raspoloženje, umanjuje anksioznost i depresiju. (0)

Pojačava libido kod muškaraca i kod žena

2010. je urađeno kliničko istraživanje na 131 ispitaniku i dokazano je da maka pojačava seksualnu želju kod muškaraca i kod žena, nakon samo par nedelja korišćenja. (1)

Maka može povećati plodnost kod muškaraca

Istraživanje koje sam pronašla na US National Library of Medicine kaže da je na ispitivanju rađenom na 9 muškaraca , nakon 4 meseca korišćenja maka praha, povećan volumen i pokretljivost njihovih spermatozoida. (2)

Povećava sportske performanse i energiju

Urađeno je istraživanje na 8 muških biciklista. Nakon 14 dana korišćenja make, poboljšali su vreme koje im je ranije bilo potrebno da pređu 40km vožnje. (3)

Zaštita protiv UV zračenja

Može se nanositi na kožu i koristiti kao zaštita od UV zraka. Zahvaljujući polifenolnim antioksidantima i glukozinolatima koji se nalaze u maki, veruje se da može biti odlična zaštita od UV zračenja.

Pomaže pri smanjenju uvećane prostate

Maka je adaptogen i u organizmu uspostavlja ravnotežu svih telesnih funkcija. Zbog sadržaja alkaloida, maka pospešuje perifernu cirkulaciju i time snabdeva ceo organizam kiseonikom, pa samim tim i prostatu. Na taj način uspostavlja dobar i pravilan rad svih endokrinih žlezda pa i prostate. (4)

Peruanska maka i njene boje

Maka postoji u više od 13 boja, a uzgaja se i proizvodi najčešće u žutoj (zlatnoj), crvenoj i crnoj boji.

  • Žuta (Zlatna) maka– pokazalo se da ova maka nanošenjem na telo može bolje od drugih vrsta iste zaštititi od UV zračenja.
  • Crvena maka- dobra je za zdravlje kostiju, za ublažavanje simptoma PMS-a i regulisanje hormonskog disbalansa.
  • Crna maka– poboljšava pamćenje i povećava snagu kostiju. Kod muškaraca povećava broj i pokretljivost spermatozoida i pomaže pri rešavanju bolesti prostate.

Svaka od njih ima približno iste efekte, ali zbog delimično različitog procenta u sastavu, navedene tri su se izdvojile po njihovim specifičnim karakteristikama.

Način upotrebe

S obzirom da je maka dijetetski suplement, može se koristiti u mnogo većim dozama nego druge lekovite biljke i u neograničenom vremenskom periodu. Dnevna doza bi trebala da bude od 2g do 5g praha ili 3 kapsule dnevno (jedna kafena kašika je oko 2g).  (5)

LjT

6 thoughts on “Imate problema da ostanete u drugom stanju? Peruanska Maka vam može pomoći!

    • admin says:

      Draga Dado, može se dodati u neki obrok ili šejk, a može se i samo pomešati sa vodom i popiti. Ja sam ga često dodavala u ovsanu kašu koju sam jela za doručak i nije mi ni malo kvarila ukus 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *