Kafa u trudnoći? Kako kofein može da utiče na trudnoću?

Većina žena jutro počinje sa šoljicom kafe, pa im je u trudnoći teško da se odreknu tog rituala. Mnoge se pitaju ”Da li moram da prestanem da pijem kafu?” Nažalost, ukoliko konzumirate više od preporučene doze dnevno, to može biti štetno za vašu bebu.

U daljem tekstu pročitajte koja je to preporučena doza!

Zašto treba izbegavati kofein u trudnoći?

Naše telo najnormalnije apsorbuje kofein, dok to nije slučaj i kod beba. Placenta ne može da spreči prodor kofeina do bebe, pa samim tim kofein dolazi do nje. Bebin metabolizam je u procesu sazrevanja i ne može apsorbovati kofein. Posledice mogu biti ozbiljne poput pobačaja, prevremenog porođaja i smrti novorođenčeta. Isto tako, ukoliko je u trudnoći povišen krvni pritisak, ne preporučuje se unos kofeina.

Koja je preporučena doza?

U istraživanju objavljenom 2008. godine od strane ”American Journal of Obstetrics and Gynecology”, u vezi povezanosti pobačaja i konzumacije kofeina, rečeno je da žene koje unose više od 200mg kofeina dnevno udvostručuju šanse za pobačajem. To bi trebalo da znači da žene u trudnoći trebaju da ograniče ispijanje kafe na jednu do dve šoljice dnevno.

Postoje istraživanja koja govore i drugačije, te kažu da je potpuno u redu da se popije i do tri šoljice kafe dnevno. Ipak, mnogi lekari se slažu da se bar u prva tri meseca trudnoće izbegava unos kofeina u potpunosti.

Kafa nije jedini napitak koji sadrži kofein. Možemo ga naći i u čajevima poput crnog i zelenog, gaziranim i energetskim napitcima, lekovima za glavobolju i čokoladi. Preporuka je da unos kofeina ne prelazi 200mg dnevno, tako da, ukoliko konzumirate bilo šta od ovih namirnica, trudite se da u tome ne preterujete.

Spisak namirnica sa približnom količinom kofeina

  • Domaća kafa može da sadrži i do 150mg kofeina
  • Espresso kafa u jednoj šoljici može da ima od 80-120mg kofeina.
  • Nes kafa sadrži 125mg kofeina
  • Crni čaj sadrži od 20 do 40mg kofeina
  • Koka-kola sadrži kofeina koliko dve kafe
  • Crna čokolada 100g/53mg kofeina
  • Mlečna čokolada 100g/20mg kofeina

Kofein za vreme dojenja

Mnoga istraživanja su pokazala da kofein za vreme dojenja može da izazove nesanicu kod beba. Većina lekara se slaže da šoljica dnevno ne može uticati loše, te opet dolazimo do toga kako u svemu treba imati meru. 🙂

Savet je da posmatrate vašu bebu. Probajte sedam dana da dojite i pijete kafu, pa posmatrajate vašeg mališana. Ukoliko primetite da ima problema sa spavanjem, probajte sedam dana bez kafe i vidite da li ima promena.

LjT

Izvor: LINK

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *