Kako boja zidova utiče na vaše mališane?

Pripremate sobu za vašu bebu ili bebi kutak i niste sigurni koju boju zidova da izaberete?
Poznato je da boje mogu uticati na odrasle, na naše raspoloženje, apetit, koncentraciju. Isto tako boje utiču i na decu. Tako da, roditelji, budite obazrivi pri izboru boja zidova za vaše mališane.

Kako boje mogu uticati na bebe i decu

Bela boja je uvek dobar izbor! Promoviše čistoću i nevinost ali ume da izaziva tajnost i zatvorenost kako kod odraslih tako i kod dece. Zato, ukoliko koristite belu boju, slobodno ubacite neke elemente ili slike drugih boja.

Žuta boja je boja sunca i ume da deluje energično ali ukoliko koristite jarko žutu boju može delovati uznemirujuće na bebu. Savet je da ukoliko želite da ofarbate sobu u ovu boju, koristite bledo žutu jer ona ume da izaziva emotivne misli.

Crvena boja je strastvena i emotivna ali savet je da se ne preteruje sa njom jer može probuditi nestalno i promenjivo ponašanje kod dece.

Plava boja je vrlo umirujuća i povećava produktivnost, ali važi za boju koja ubija apetit! Zato nemojte deci služiti hranu iz plavih tanjira, ali slobodno se igrajte sa tom bojom u sobi vaših mališana.

Roze boja je ženstvena i umiljata. Odličan izbor za sobu vaše devojčice. Stručnjaci kažu da svetlo roze boja umiruje i pomaže devojčicama da probude u sebi malu princezu.

Siva boja je emotivna i inspirišuća. Previše tamno sive boje budi razmišljanje i emocije, a to ponekad za sobom vuče usamljenost i tugu. Ako koristite svetlo sivu boju ona će sobi dati toplinu i vedrinu.

Zelena boja je odličan izbor za dečiju sobu, posebno kada su u uzrastu da trebaju da uče, jer zelena je dokazano najbolja boja za učenje. Pritom, to je boja prirode. Sa njom nema greške!

Narandžasta boja deluje prijatno i udobno. Boja koja nema ni jedan negativan efekat ni na decu, a ni na odrasle.

Braon boja je boja zemlje, pa je svakako i odličan izbor za sobu za bebe ali ne i svaka nijansa ove boje. Poznato je na šta još ova boja može asocirati, tako da koristite svetlo braon ili tamno braon boju kako bi ste izbegli takozvanu ”kaki” boju. 🙂

Crna boja je danas vrlo moderna, ali da li je dobro da dete odrasta u crnoj sobi?
Na pojedince crna boja deluje depresivno, tako da, ako baš želite da je koristite, obavezno koristite još neku boju i preporuka je da soba bude prostrana sa puno prirodne svetlosti.

Savet – Ne zaboravite da nije sve u bojama. Postarajte se da soba bude puna igračaka, da na zidovima bude i poneka slika slatke životinje ili prirode jer i takvi detalji utiču na usađivanje empatije prema istima od malih nogu, kao i ljubavi prema prirodi koja nas sve ređe okružuje.

LjT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *