Kako da prepoznam znake ovulacije?

Šta je to ovulacija?

Ovulacija je oslobađanje jajne ćelije iz jajnika pucanjem folikula i to predstavlja plodni period vašeg menstrualnog ciklusa. Svakog meseca, folikul sa jajnom ćelijom sazreva unutar jednog jajnika, levog iili desnog.  Jednom kad dostigne određenu veličinu, folikul otpušta jajnu ćeliju iz jajnika u jajovod i kroz isti putuje prema materici.

kada dolazi do ovulacije

Menstrualni ciklus u većini slučajeva traje 28 dana, računajući od prvog dana menstruacije pa do prvog dana naredne. U tim slučajevima je ovulacija 14tog dana. Međutim, mentrualni ciklus može trajati od 24 pa do 35 dana. Da bi ste odredili tačan dan ovulacije neophodno je da pratite svoje cikluse. Nekim ženama su ciklusi neredovni i u tim slučajevima je veoma teško odrediti tačan dan, pa se preporučuje da probate da prepoznate i druge znake ovulacije ili da koristite neke od dostupnih testova.

kako da prepoznam znake ovulacije

Telesna temperatura– Tokom ovulacije telesna temperatura se povećava za 0,4 do 1 stepen Celzijusa. Pri ovulaciji, otpušta se jajna ćelija i počinje proizvodnja hormona po imenu progesteron u jajniku i to podiže telesnu temperaturu. Teško da ćete ovu promenu osetiti, pa merite svoju bazalnu temperaturu svakodnevno i moći ćete da uočite razliku. Najplodniji ste jedan do dva dana pre ove promene.

Promene u vaginalnom sekretu– Nakon menstruacije bi trebalo da dođe ”suvi period”. U ovom periodu može se desiti da nemate nimalo ili da se pojavi veoma malo cervikalnog sekreta. Za vreme ovulacije se vaginalna sluz povećava i bude providna i lepljiva poput belanca, a to je posledica promene nivoa estrogena. Ova sluz se luči sa funkcijom da pomogne spermatozoidima da lakše dođu do jajne ćelije.

Bolovi u stomaku– Nekih 20-25 posto žena oseti blage grčeve do jakih bolova u donjem delu stomaka. Uglavnom su bazirani na levoj ili desnoj strani, u zavisvnosti od toga koji je jajnik aktivan. Bolovi nastaju usled ovulatornih aktivnosti i uglavnom traju par minuta.

Testovi za određivanje ovulacije– U apoteci možete kupiti LH tračice koje iz urina detektuju porast nivoa LH hormona. Ovaj porast govori da će se za otprilike 24 sata desiti ovulacija. Druga opcija je test u vidu mikroskopa. Što je ovulacija bliža, ovaj mikroskop će vam uz pomoć vaše pljuvačke pokazati povišeni nivo estrogena što će vam dati znak da se bacite na ”posao” 🙂

LjT

2 thoughts on “Kako da prepoznam znake ovulacije?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *