Kako kućni ljubimci mogu da utiču na zdravlje i razvoj bebe?

Ukoliko planirate da kupite kućnog ljubimca ili ste već u vlasništvu jednog, verovatno vas zanima kako to može uticati na zdravlje vaše bebe ili deteta.

”Deca koja odrastaju sa kućnim ljubimcima imaju jači imuni sistem od one dece koja ne odrastaju sa njima.” kaže pedijatar Dr. Milica Kotlajić. 

Šta istraživanja kažu?

Naučnici iz Kanade su uključili u program istraživanja 746 beba između 2009 i 2012. godine. Prosečna starost beba je bila nešto više od 3 meseca. Posmatrani su primeri za vreme i posle trudnoće, a većina analiziranih beba (46.8 procenta) su živeli su ljubimcem u kući, najčešće psom. Istraživanja kažu da u svim ovim slučajevima su primetili prisustvo dve bakterije, Ruminococcus i Oscillospira, koje poboljšavaju rad creva kod novorođenčadi.
Pedijatrijski epidemiolog sa Alberta Univerziteta, Anita Kozyrskya je potvrdila: ’’Prisustvo ove dve bakterije se povećava kada je ljubimac u kući’’.

Naučnici su takođe istakli da su ranije studije indentifikovale vezu između nižih nivoa ovih bakterija i veće šanse za alergije, astme i gojaznost kod dece. Međutim, studija nije ispitala dugoročne rezultate, te se ne zna da li se može to menjati sa starošću.

psi mogu da deluju veoma pozitivno na vašu bebu, da umanje šanse za alergijama i gojaznošću!

Studije pokazuju da psi jačaju imuni sistem deci protiv alergija i astme. Takođe, uz ljubimce, deca razvijaju od malih nogu empatiju prema životinjama što takođe utiče na njihovo emotivno sazrevanje.

Beba i pas

Kao što smo već rekli, psi nisu samo slatki već mogu pozitivno da utiču na zdravlje bebe! Ukoliko imate kucu koju držite u kući, lekari savetuju obavezno da joj se peru šape kad god se vratite kući iz šetnje. Takođe, koristiti zaštitne rukavice pri uklanjaju fekalija i uradite dobru dezinfekciju mesta u kući gde je ljubimac vršio nuždu. Ruke bi trebalo da se peru uvek nakon maženja sa vašim ljubimcem.

Kako pripremiti PSA za dolazak bebe?

Dolazak bebe u kuću menja dnevnu rutinu na koju je vaša kuca navikla, kao i sam ambijent,  mirise i i zvukove, te je potrebno da vašeg ljubimca dobro pripremite. Neke kučiće te promene mogu da uznemire, kao i prisustvo bebe, pogotovo ako kuca nije imala priliku do tada da se druži sa bebama i decom. Evo par saveta kako pripremiti vašeg ljubimca za dolazak novorođenčeta.

  • Sa pripremom možete početi čim saznate da ste ostali u drugom stanju. Kada izvedete vašu kucu u šetnju, zamolite prijatelje koji imaju decu da priđu vašem ljubimcu, uz nadzor, da ih vaš ljubimac onjuši i da provede neko vreme u njihovom okruženju.
  • Dok su beba i mama još u porodilištu, neka partner odnese ljubimcu da onjuši nešto u čemu je beba provela neko vreme i tako se upozna sa njenim mirisom.
  • Pre bebinog dolaska kući, zamolite blisku osobu, na koju je vaša kuca navikla, da je izvede u dugu šetnju i što više izmori.
  • Mama će biti odsutna nekoliko dana od kuće, te će ljubimac da je se uželi. Kada budete dolazili iz porodilišta, savetuje se da bebu unese tata, kako bi mama mogla da pozdravi kucu odmah sa vrata. Nakon toga, mama ili tata trebaju da upoznaju kucu sa bebom i da joj dozvole da je onjuši sa određene distance. Roditelj koji drži bebu u tom trenutku mora biti potpuno smiren. Ukoliko ste joj doneli nešto bebino iz porodilišta, miris bi trebalo da joj bude poznat.
  • Pri prvom susretu ne približavajte bebu previše vašem ljubimcu. Vremenom ćete dozvoliti vašem ljubimcu da joj prilazi sve bliže i bliže, a na taj način je učite da je i beba jedan od njenih ”vlasnika” i da mora da je sluša i poštuje.

Beba i mačka

Mačke mogu biti nosioci toksoplazme, jednoćelijskog parazita. Nosioci ovog parazita oboljevaju od toksoplazmoze, a ova infekcija je veoma opasna za trudnicu i trudnoću. Može izazvati pobačaj i mnoge defekte nakon rođenja deteta.

Toksoplazmu mačka može da dobije usled kontakta sa pticama i glodarima ili od druge mačke. Kako biste smanjili rizik da se vaša mačka zarazi tim parazitom, za vreme trudnoće, ograničite joj vreme koje provodi napolju. Ukoliko imate baštu i povrće ili voće koje u istoj gajite, postarajte se da ih dobro operete pre konzumacije.  Fekalije obavezno čistite sa rukavicama i ne zaboravite da nakon toga operete ruke, kao i nakon maženja sa vašim ljubimcem.

Upoznavanje mace i bebe

Neke mačke ne prihvataju lako promene, zato je bitno da ih na vreme pripremite.

  • Čim nabavite potrebne stvari za bebu poput kreveca, komode za presvlačenje, kolica i slično, dozvolite vašoj maci da se upozna sa njima. Par dana je pustite da istražuje i boravi sa tim stvarima. Zatim joj mesec dana pre dolaska bebe zabranite pristup. Možete prekriti stvari sa kartonom na koji ćete nalepiti lepljivu traku, tako da lepljivi deo bude i sa gornje strane. Mace ne vole lepljive površine pa će na ovaj način naučiti da izbegavaju željene površine.
  • Dozvolite maci da što češće njuši bebinu kupku kao i mleko za telo kako bi se navikla na bebine mirise. Možete na krpu da sipate malo mleka za telo i da to držite u kući radi privikavanja vašeg ljubimca.
  • Dok su beba i mama još u porodilištu, neka partner odnese maci da onjuši nešto u čemu je beba provela neko vreme i tako se upozna sa njenim mirisom.
  • Pri dolasku bebe kući, prvo neka mama pozdravi macu u odvojenoj i mirnoj prostoriji. Nakon toga joj dajte da onjuši nešto bebino i istraži, poput ćebenceta ili komada garderobe.  Zatim sedite u mirnu prostoriju sa vašom bebom i macom i polako približite novorođenče ljubimcu.
  • Savetuje se da držite mrežicu ( baldahin) preko kreveca kako biste bili sigurni da maca neće da uskoči kod bebe kako bi se igrala sa njom ili da držite vrata od sobe zatvorena. Takođe, na taj način možete da izbegnete da vaša maca urinira u bebin krevetac, što mogu uraditi neki ljubimci koji dolazak bebe dožive veoma stresno.

 

LjT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *