Par trikova da vam porođaj protekne brže i lakše!

Postoje razni mitovi, verovanja ali i studije koje pokazuju da određene vežbe i namirnice mogu da olakšaju ili čak ubrzaju sam porođaj.

Meni je ovo prva trudnoća i volela bih da uradim sve što je u mojoj moći da na porođaj odem što bolje pripremljena, ne samo psihički, već i fizički. Zato sam malo istraživala. Šta to mogu da uradim za sebe, svoje telo i bebu, pa da sam porođaj bude brži i lakši?

1.Čaj od lista maline

Svi znaju da je zdravo jesti maline ali su manje poznati benefiti njenog lista. Vekovima unazad su se koristile obloge lista od maline za bolno grlo, upalu krajnika i osipe, a čaj se koristio za respiratorne i digestivne probleme, kao i za ublažavanje menstrualnih bolova. Travari su mešali crni slez sa ovim listom i koristili za ispiranje oka za lečenje konjuktivitisa. Danas se od lista maline može napraviti tečnost za ispiranje usta ukoliko imate problem sa krvarenjem desnih.

Ovaj list sadrži alkaloide i fragnine koji pozitivno deliuju na jačanje materice i karlične regije, pa stručnjaci kažu da je dobro da se pije u trudnoći jer umanjuje mogućnost od pobačaja. Materici su potrebni mnogi vitamini, a list maline sadrži velike količine vitamina E, C i B kao i minerale poput magnezijuma, kalijuma, fosfora i kalcijuma. Takođe sadrži malu količinu cinka i gvožđa. Ovi vitamini i minerali se iz ovog lista odlično apsorbuju u našem telu, zato ova biljka predstavlja dobar suplement i dodatak ishrani, ne samo u trudnoći već i šire.

Istraživanja su rekla da čaj od lista maline umanjuje vreme trajanja samog porođaja kao i postporođajne komplikacije i mogućnost krvarenja nakon istog, ukoliko se pije redovno. On, zbog svih svojih komponenata, priprema naše telo i matericu za trudnoću i porođaj, a u postporođajnom periodu potpomaže bržem regenerisanju organa.

Zašto još možemo piti čaj od lista maline?
• Snižava visok krvni pritisak
• Snižava šećer u krvi
• Jača imunitet
• Smanjuje jutarnje mučnine
• Visoka količina minerala olakšava stvaranje mleka u dojkama

Iako se mnogi stručnjaci slažu u vezi dobrog dejstva ovog čaja, savetuje se da se konsultujete sa vašim lekarom pre konzumacije.

Priprema čaja od lista maline:

Ovaj čaj, nažalost, nije ukusa kao sam plod. Ukus dosta podseća na crni čaj, pa ukoliko vam se ukus nikako ne dopada pomešajte ga sa čajem od nane.
Jedna kašičica lista maline se prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi se da odstoji 15 minuta, procedi se i popije ujutru na prazan stomak, pola sata pre jela.
Preporučena doza je do 3 šoljice dnevno.
List maline se danas može naći i u obliku kapsule, a ukoliko pravite čaj bitno je da list ne bude tretiran, te je najbolje kupiti u apoteci one koji imaju oznaku da su organske proizvodnje.

2.Urme

Urme su plodovi biljke iz porodice palmi, zvane Datula. Zbog svojih nutritivnih vrednosti, urma se smatra za jednu od najzdravijih voća na svetu!

Datula se često naziva kraljicom arabljanskih stabala, dok urma čini glavni sastojak dnevnog beduinskog jelovnika.

Urme su bogate hranljivim materijama i dobar su izvor kalijuma, magnezijuma, mangana, gvožđa i fosfora, kao i minerala bakra, cinka i selena. Takođe, sadrže i kompleks vitamina B.  Spadaju u najkaloričnije voće sa čak 282 kcal/100g. Mogu se konzumirati sveže ili suve. Suvi plodovi sadrže čak do 70% šećera.

Na Američkom sajtu ”US National library of medicine” objavljeno je istraživanje koje je sprovedeno u Jordanu (2007. i 2008. godine) vezano za konzumaciju urmi u trudnoći. U ovoj studiji je učestvovalo 69 žena koje su konzumirale 6 urmi dnevno 4 nedelje pre svog termina i 45 žena koje nisu konzumirale urme. Evo šta je istraživanje pokazalo!

  • Kod žena koje su konzumirale urme se pokazalo da su se na dan porođaja bolje otvarale za razliku od žena koje nisu konzumirale ovo voće  (3.52 cm na prema 2.02 cm)
  • 96 posto trudnica koje su konzumirale urme su imale prirodan porođaj, dok je procenat kod onih koje nisu konzumirale urme bio 79 posto.
  • Sintetički oksitocin koji služi za ubrzavanje kontrakcija, bio je značajnije manje korišćen kod žena koje su jele urme, 28 posto na prema 47 posto.
  • Zabeleženo je kraće vreme trajanje porođaja kod žena koje su konzumirale ovo voće, 510 minuta dok kod žena koje nisu bile u ovoj grupi prosečno trajanje porođaja je bilo 906 minuta.
  • Zaključeno je, takođe, da ovo voće smanjuje potrebu za indukcijom.

Izvor: vikipedija, NCBI

3.Šetnja

Kako vam se termin bude bližio, često će vas ljudi iz okrućenja savetovati da šetate. A zašto?

Dok šetamo, kukovi nam se pomeraju i pomažu bebi da se spusti u otvor kod karlice i ljuljanje kukova pomaže bebi da se namesti u optimalnu poziciju za rađanje.

Šetnja nam takođe pomaže da lakše upravljamo bolom, tako da, kada kontrakcije krenu, šetnja može biti od velike pomoći.

Postoje istraživanja koja govore da žene koje su kroz celu trudnoću bile fizički aktivne i šetale, lakše i brže su prošle kroz porođaj i bile fizički spremnije i izdržljivije.

4.Vežbe i vežbe istezanja

Joga, pilates i duboki čučnjevi pomažu opuštanju i istezanju mišića koji učestvuju u porođaju. Postoje vežbe koje se mogu raditi tokom cele trudnoće kako bi se karlica i ligamenti bolje pripemili za porođaj i olakšalo njihovo pomeranje i otvaranje kad dođe vreme. Pogledajte u ovom videu koje su to vežbe!

5.Seks

Moramo priznati da seks u odmaklim fazama trudnoće može biti pomalo neugodan, posebno kada žena uđe u deveti mesec. Vašem partneru i vama može biti nelagodno jer je beba prisutna, međutim, beba je sasvim sigurna u vašoj materici i ne možete je ni na jedan način povrediti.

Dokazano je da trudnoća povećava cirkulaciju krvi u vagini pa seks može biti mnogo prijatniji i orgazam mnogo jači.

Ali kako seks može da olakša porođaj?

Sperma u sebi sadrži prostaglandin, za koji se veruje da omekšava grlić materice i na taj način pomaže pri samom porođaju, pa u devetom mesecu trudnoće bi trebalo da partner što češće ejakulira u partnerku.  Mnogi lekari tvrde da vam ovo može biti od velike pomoći ali ne postoje adekvatna istraživanja koja ovu tvrdnju potvrđuju. Svakako,  ne gubite ništa da probate. 🙂

Da li znate kada treba izbegavati seks za vreme trudnoće i koje se poze preporučuju? Kliknite na ovaj LINK da pročitate više o ovoj temi! https://www.babyandmommyblog.com/da-li-je-seks-u-trudnoci-bezbedan-i-koje-se-poze-preporucuju/

6.Psihička pripema

Normalno je da se javi strah od nepoznatog, zato je psihička priprema na prvom mestu kada je u pitanju priprema za porođaj. A kako se pripremiti?

  1. Potrebno je da pričate sa ženama koje su prošle kroz porođaj i videćete da je svaki porođaj sam po sebi drugačiji. Svaka porodilja će na vas preneti malo svog iskustva, što vam može uliti samopouzdanje.
  2. Časovi priprema za porođaj. Što više budete znali o samom porođaju osećaćete se spremnije. Na pripremama pričaju kako se pripremiti za porodilište, kako sam porođaj počinje, od prvih kontrakcija, pucanja vodenjaka, mogućih komplikacija, disanja, napinjanja, pa do samog rađanja bebe i oporavka. Priprema je tako osmišljena da u svakom trenutku dok traje porođaj, vi znate šta se dešava, što je odlično! Ovo vam zasigurno uliva samopouzdanje i na samom porođaju ćete biti smireniji i spremniji da iznesete ceo čin sa lakoćom do kraja.

LjT

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *