Kako ostati fit u trudnoći?

Mnoge buduće mame se pitaju da li smeju vežbati za vreme trudnoće i na koji način. Uvek je najbolje prvo da se posavetujete sa svojim ginekologom jer u nekim slučajevima vežbanje nije preporučljivo. Ukoliko vam lekar da saglasnost, u daljem tekstu pročitajte koje su to vežbe i aktivnosti koje vam mogu pomoći da ostanete fit!

Zašto je bitno da budete fizički aktivni u trudnoći i šta treba izbegavati?

Dokazano je da fizička aktivnost u trudnoći umanjuje rizik da se dobije trudnički šećer, oslobađa od stresa, ojačava telo i psihu za porođaj i ubrzava i olakšava isti. Pomoći će vam da se bolje osećate i da ne dobijete ”veliki” višak kilograma. Kažemo ”veliki” višak, jer teško da ćete uspeti da ga izbegnete u potpunosti 🙂

Do 12 nedelje trudnicama se ne preporučuje da dižu ništa teško, pa svakako u tom periodu valja izbegavati treninge sa opterećenjem, kao i puno skakanja i zamaranja.

Marko Mićović, licencirani operativni trener za body building i fitness od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

”Ukoliko ste trenirali pre trudnoće nastavite slobodno sa svojim vežbanjem samo smanjite intenzitet”, poručuje Marko Mićović, licencirani operativni trener. Marko takođe poručuje da se vodi računa o intenzitetu treninga jer se telo u drugom stanju troši više nego obično.

”Obavezno se dobro zagrejte i istegnite pre početka treninga i istegnite nakon istog. Trening ne treba da traje duže od sat vremena i možete ga raditi tri do pet puta nedeljno. Za vreme vežbanja obavezno merite brzinu otkucaja srca, jer ne sme da predje 140bpm-a.”

Šta nikako ne smete u trudnoći da radite?

  • Bilo koja aktivnost gde lako možete da padnete,
  • sportove sa loptom, jer postoji opasnost da budete pogođeni u stomak,
  • zadržavati dah za vreme bilo koje aktivnosti,
  • savijati kolena preko stomaka, podizati obe noge istovremeno, nagib i preklop tela kada radite istezanje,
  • ne preporučuje se skakanje i preskakanje,
  • vežbe sa obručem oko struka ili bilo kakve vežbe koje uključuju velike rotacije struka,
  • vežbanje po velikoj vlagi i vrućini.

Koje se to vežbe smatraju bezbednim u drugom stanju?

Pre nego što pročitate vežbe zapamtite jednu stvar, vaše telo stvara jedno malo ljudsko biće u vama i za to je potrebna velika energija, zato nemojte trošiti puno energije na treninge jer želite da je čuvate za razvitak vaše bebe. Zato, šta god trenirali i koje god vežbe radili savet je da ne preterujete u tome. Isto tako, ako vam telo kaže da stanete, stanite. Obično smo navikli na treninzima da idemo preko svojih granica ali ovo stanje to ne dozvoljava. Kada osetite premor ili bilo kakav bol vi usporite ili napravite pauzu.

Šetnja

Šetnje vam mogu mnogo pomoći da se bolje osećate. Izaberite neki lep park ili šetalište u blizini. Budite aktivne koliko god možete ali bi bilo dobro da šetate bar sat vremena dnevno. Verujte, osećaćete se fantastično!

Plivanje

Plivanje je izuzetno dobro u trudnoći. Održava vas u kondiciji i jača celo telo! Pospešuje cirkulaciju i ubrzava metabolizam što je u drugom stanju važno. Ukoliko posećujete bazene, nemojte sedeti na ivici istog ili dugo ostajati u mokrom kupaćem kostimu jer u drugom stanju su žene izloženije raznim bakterijama i gljivicama.

Vožnja bicikla

Lagana vožnja bicikla može da vam prija ali savet je da volan i pedale podesite tako da vam telo bude u što uspravnijem položaju. Budite oprezne ukoliko vam je balans narušen zbog veličine stomaka, te je tada najbolje izbegavati vožnju zbog eventualnih padova. Ponovićemo da ukoliko osetite bilo kakvu bol ili iscrpljenost napravite pauzu i potrudite se da uvek imate flašicu vode kraj sebe.

Vežbe

Postoje mnoge vežbe koje možete raditi kako u teretani tako i kod kuće. U teretani ne morate pod obavezno da dižete tegove, nađite sebi deo gde možete staviti steper i strunjaču. Vežbe na steperu su sjajne, a na strunjači možete raditi mnogobrojne vežbe koje će vam jačati telo i oblikovati ga.

Uskoro ćemo objaviti vežbe koje su bezbedne za vašu trudnoću u teretani i one koje možete raditi u vašem domu.  🙂

Yoga

Za kraj smo ostavili najbolju stvar! Yoga za trudnice je sjajna! To su vežbe istezanja koje vas mogu održavati u formi, okrepljuju duh i ujedno pripremaju za porođaj. Čak i ako ste jedna od onih žena koja za sebe kaže da nije za yogu, verujte, u trudnoći je to baš ono što vam treba jer vam hormoni ‘divljaju’ te vam je potrebno nešto što će vas umiriti i regulisati disanje.

LjT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *