Kako se rešiti mučnina u trudnoći?

Većina trudnica ih iskusi, dok one koje nemaju problema sa njima su prave srećnice!
Ukoliko ste jedna od onih ’’manje srećnih’’ evo par saveta kako da ublažite mučnine, jer kao što verovatno već znate, teško da možemo nešto da uradimo da nestanu.

Mučnine se nekima mogu javiti od samog početka trudnoće pa do samog kraja, ali se najčešće javljaju od osme do trinaeste nedelje trudnoće. Napravili smo vam kratak spisak jela i napitaka koji vam mogu olakšati ovaj period.

Kako se rešiti mučnina?

Ne postoji lek kojim će mučnina jednostavno nestati ali vam sledeća hrana i napitci mogu ublažiti simptome.

• Mučnine se često javljaju zbog raznih mirisa koji nas okružuju. To može biti parfem koji smo do tada obožavali, omiljena kupka ili razna hrana. Za početak, budite iskreni prema svom partneru i najbližima. Recite im da vam smeta njihov parfem ili cigareta jer je to jedan od lakih načina da sprečite da se pored njih osećate loše. Takođe, možete kraj sebe uvek imati malo isceđenog limuna ili svež ruzmarin koji možete pomirisati kada god vam zasmeta neki miris.

• Mučnine se često javljaju ukoliko ne jedete na vreme. Potrudite se da vam obroci budu na vreme i da između svakog imate užinu.

• Grisine, krekeri ili badem mogu biti grickalice koje će vam umanjiti osećaj mučnine, pa uvek imajte kraj sebe nešto od toga.

• Pijte dosta tečnosti! Može pomoći i hladno piće ili hladan čaj, posebno hladan napitak sa đumbirom, nanom ili limunom.

• Postoje i pristupi poput Holistic approach-flastera za mučninu, akupresurni zavoj, akupunktura.

• Nešto što često pomaže je skretanje misli! Lezite i odmorite se, pustite sebi film ili omiljenu seriju, igrajte sudoku, čitajte ili pozovite drugarice na trač partiju 🙂
Savet: Ukoliko ste jedna od onih trudnica koja ima jake mučnine praćene povraćanjem, budite uvek u pripravnosti. Survival kit– kako to sada popularno zovu, može biti jedan mali neseser u kome ćete držati par plastičnih kesa, maramice, vlažne maramice, flašicu sa vodom kao i neke krekere, za slučaj da zatreba 🙂

LjT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *