Koje vežbe izbegavati u trudnoći?

Drage buduće mame, ukoliko niste do sada bile fizički aktivne i bavile se sportom, nemate potrebe ni sada to da menjate. Za razvoj bebe je potrebno mnogo vaše energije, pa ako do sada niste vežbale i navikle vaše telo da trošite energiju na trening, nemojte ni sada to raditi. Ono što se preporučuje i što vam može prijati i dati više energije su sigurno duge šetnje i lagano plivanje.

Ukoliko ste jedna od onih trudnica koja se bavi sportom, pisali smo o vežbama koje su bezbedne za vas i bebu ali nismo navodili šta to treba izbegavati.

Kliknite na neki od linkova i pogledajte vežbe koje možete raditi u drugom stanju – Vežbe za trudnice, vežbe za trudnice II, vežbe za trudnice III, vežbe koje možete raditi kod kuće ili u parku.

Koje vežbe treba izbegavati u trudnoći?

Pitali smo licenciranog personalnog trenera Marka MIćovića koje vežbe ne preporučuje trudnicama i iz kojih razloga.

Evo šta nam je on rekao!

Marko Mićović – licencirani operativni trener

” Postoje vežbe koje bi trebalo izbegavati u drugom stanju, a one se često menjaju u zavisnosti od tromesečja u kom se nalazite. ”

  1. Vežbe koje zahtevaju podizanje velikih težina– u prvom tromesečju se posebno savetuje da se izbegavaju vežbe koje uključuju podizanje velikih težina, gde neki deo opterećenja pada na stomak.
  2. Vežbe koje uključuju skakanje – skok na steper, preskakanje vijače i slično treba izbegavati u kom god da ste tromesečju.
  3. Sklopke, zgrčke i slične vezbe za trbušnjake kojima će se ići kolenima ka stomaku i grudima – Ove vežbe savetujem da se izbegavaju, bez obzira u kom ste tromesečju. U prvom tromesečju, ukoliko već imate jake trbušnjake, možete raditi lagane vežbe za stomak ali je plod u prva tri meseca veoma osetljiv pa je bolje izbegavati ih.
  4. Potisak tegovima iznad glave, vežba za ramena – Ova vežba se ne preporučuje posle prvog tromesečja jer vrši pritisak na donji deo leđa.
  5. Preduboki sumo čučnjevi posle prvog trimestra i sumo mrtvo dizanje – Treba izbegavati angažovanje vezbi kao što su duboki sumo čučnjevi i sumo deadlift jer mogu rezultovati povredama i bolom u leđima, posebno ukoliko koristite i velika opterećenja.
  6. Vežbe koje uključuju udaranje nogom u džak ili fokuser – radeći ove vežbe vam se aktiviraju i trbušni mišići, a takođe ima i dosta cimanja pri samom udarcu te je najbolje ove vežbe izbegavati.
  7. Bilo koje vežbe visokog intenziteta –  u drugom stanju količina krvi u telu se povećava za 30% do 50% zbog potreba bebe, pa samim tim srce pumpa više krvi i otkucaji srca se povećavaju. Za vreme treninga merite svoj puls koji se ne savetuje da bude preko 140 otkucaja u minuti. ”

Koje sve sportove izbegavati u drugom stanju?

Kontaktne sportove gde možete primiti udarac u stomak, sportove sa loptom iz istog razloga, klizanje, skijanje i bilo koje druge sportove gde možete da padnete i da se povredite. Hot joga dovodi do pregrevanja tela, što nije dobro tokom trudnoće jer može da dovede do štetnih učinaka u razvoju bebe. Izbegavati aerobik i slične treninge koji zahtevaju da se krećete konstantno i skačete i treninge visokog intenziteta. Ronjenje se takođe savetuje da se izbegava kao i bilo kakvo zadržavanje vazduha jer se u tom slučaju smanjuje dotok kiseonika do vaše bebe.” preporučuje Marko.

LjT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *