Koju hranu izbegavati u drugom stanju?

Mnoge trudnice ne znaju šta treba da izbegavaju od hrane za vreme stanja u kojem se nalaze. Naizgled bezopasna hrana, koju ste možda često konzumirale pre drugog stanja, sada može da predstavlja opasnost.

U daljem tekstu pročitajte o kojim je to namirnicama reč.

KOja je to hrana koja se mora izbegavati u trudnoći

1. Sirovo meso

Suši, tatar biftek i ostale specijalitete pravljene od sirovog mesa u trudnoći, nažalost, treba izbegavati. Svaki proizvod od mesa koji nije do kraja termički obrađen, može u sebi nositi bakterije toksoplazmu i listeriju. Kada se osoba zarazi toksoplazmom to vodi do toksoplazmoze koja nije toliko opasna po samog čoveka koliko je opasna po zdravlje bebe. U najgorim slučajevima, koji nisu toliko česti,  može dovesti do pobačaja, prevremenog rođenja deteta i smrti novorođančeda. Čovek zaražen listerijom oboljeva od listerioze, koja može biti opasna po njega, a najizloženije su uglavnom trudnice i to do 20 puta više od drugih ljudi. Listerioza može biti veoma opasna po bebu, bez obzira u kojoj fazi trudnoće dođe do infekcije.

Ukoliko vam se desilo da ste pojeli nešto pre nego što ste saznali kakve možete imati posledice, nemojte paničiti jer su toksoplazmoza i listerijoza veoma retke bolesti. Svakako je ”bolje sprečiti nego lečiti” pa lekari savetuju da se ova hrana strogo izbegava u drugom stanju.

Bilo koje jelo koje se ohladilo i stajalo tako neko vreme, ne bi trebalo jesti ukoliko se ne zagreje do tačke ključanja pre same konzumacije. Razlog su opet gore navedene bakterije, sa kojima se jelo može zaraziti u rashlađenom stanju.

2. Nepasterizovani mlečni proizvodi

Nepasterizovano mleko, sirevi poput bria ili plavog sira takođe mogu biti nosioci gore navedenih bakterija, te je najbolje da se 9 meseci suzdržite od ovih mlečnih proizvoda.

3. Živa i rovita jaja

Jaja koja nisu skuvana ili ispržena do kraja mogu biti zaražene tokspolazmom ili salmonelom. Treba izbegavati jela koja u sebi mogu sadržati živa jaja poput  domaćeg šlaga, musa i  majoneza.

4. Pojedine vrste riba i školjki

Riba i školjke u sebi mogu sadržati visok nivo žive koja se dugo zadržava u čovekovom organizmu, a preko placente se prenosi na bebu. Živa može oštetiti nervni sistem kod nerođene bebe.

Ajkulino meso, skuša, iverak, sabljarka i štuka u sebi mogu imati visoku koncentraciju žive te se savetuje da se ograniči unos ovih riba u trudnoći.

photo from wikipedia

Tuna i pastrmka mogu sadržati manju količinu žive te lekari preporučuju trudnicama konzumaciju do dva puta nedeljno.

Savetuje se takođe da ne jedete više od dve porcije nedeljno masne ribe, sardine, lososa, pastrmke, brancin, orada i krabinog mesa jer mogu da sadrže i hemikalije od zagađenja.

5. Proizvodi od jetre

Jetra piletine, govedine i teletine sadrži visoku koncentraciju A vitamina. Vitamin A je jedini vitamin čiji se unos  treba smanjiti za vreme trudnoće, kažu istraživanja. Stručnjaci kažu da može izazvati probleme u razvoju i defekte pri rođenju, te se savetuje da se proizvodi od jetre izbegavaju u trudnoći.

LjT

One thought on “Koju hranu izbegavati u drugom stanju?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *