Masaže u trudnoći

Bolovi u leđima, otekle noge i stopala, napetost i hormonski disbalans utiču na trudnicu da se ponekad oseća loše i nervozno. Zato trudnice često priželjkuju masažu ili mole svoje partnere za par minuta lagane masaže kako bi otklonile ili umanjile bolove i napetost. U ovom tekstu otkrijte da li su dozvoljene, na koji način i u kojoj meri.

Preporučuje se da se masaže izbegavaju u prvom trimestru, a nakon toga je važno da se konsultujete sa lekarom. Postoje slučajevi u kojima su masaže strogo zabranjene! To je slučaj ukoliko trudnica boluje od trombofilije, srčanih problema i ukoliko ima povišenu telesnu temperaturu.

Mnoga istraživanja su pokazala da masaže donose trudnicama veliki benefit! Otklanjaju napetost u leđima, poboljšavaju cirkulaciju koja je u trudnoći često usporena, pomažu pri smanjivanju oticanja nogu, a ono što je najbitnije, masaža deluje umirujuće i dovodi naše telo i um u balans.

Ukoliko se doktor složi sa masažom, bitno je da nađete stručnjaka za prenatalnu masažu. Kada nađete stručnjaka, savetuje se da se pita za kvalifikacije. Masaže ne smeju da budu previše agresivne i jake i veoma je važno da idete kod terapeuta koji je za prenatalnu masažu obučen.

Najbolji položaj za masažu

Položaj za prenatalnu masažu je bitan kako bi masaža bila što efikasnija.

Najbolji položaj bi bio na boku i da stomak bude podržan jastucima kako bi se izbegao dodatan napon stomačnih mišića.

Postoje i stolovi koji imaju rupu namenjenu za stomak, međutim u tom slučaju stomak slobodno pada bez podrške, te se mogu istegnuti ligamenti materice. Ovaj položaj ne treba praktikovati duže od 10 minuta.

Nakon 22 nedelje bi trudnice trebale da izbegavaju da leže na leđima. Ležeći na leđima težina materice i beba pritiskaju druge organe i venu koja snabdeva bebu krvlju i kiseonikom. To može predstavljati veliku pretnju za bebu pa samim tim to treba izbegavati i skratiti trajanje prenatalne masaže u tom položaju na 10 minuta.

Anticelulit masaže u trudnoći

Anticelulit masaže u trudnoći i dok dojite, kao i drugi anticelulit tretmani koji služe za razbijanje istog, nisu dozvoljeni. Prilikom razbijanja celulita oslobađaju se mnoge štetne materije koje nam idu direktno u krvotok i u mleko.

Celulit u tudnoći mnogima predstavlja problem ali borba protiv njega je jedina moguća vežbanjem, ishranom i ispijanjem dosta tečnosti.

Ukoliko niste ljubitelj vežbanja ili jednostavno ne možete da se odreknete nekih poslastica, jednostavno nemojte. Nalazite se u blaženom stanju i uživajte u svakom minutu, satu i danu! Borba sa celulitom može da sačeka. 🙂

LjT

Izvor: LINK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *