Oralno zdravlje beba

Nakon rođenja bebe sigurno se pitate kako je najbolje održavati njenu oralnu higijenu? Kada izbiju prvi zubići, kada početi sa pranjem istih i kada zakazati prvu posetu stomatologu?

Pitali smo stomatologa  Vojina Vulićevića i evo šta je on imao da nam kaže:

” Od ključnog značaja je da se buduće mame na vreme informišu kako o brizi o sopstvenom oralnom zdravlju tokom trudnoće, tako i o pravilnoj oralnoj higijeni deteta.”

“Kod novorođenčeta treba odmah početi sa održavanjem oralne higijene. Prvi zubi uglavnom niču između četvrtog i šestog meseca, ali je potrebno čistiti bebine desni već od prvih dana. To ćete najbolje postići upotrebom parčeta vlažne gaze nakon svakog bebinog obroka. Važno je istaći da su karijesne lezije kod novorođenčadi, odojčadi i mlađe dece uglavnom izazvane prolongiranim kontaktom sa šećerom kroz zaslađene napitke koji im se stavljaju u flašicu. Odlazak u krevet sa flašicom je najstrože zabranjen, čak i ako su u njoj mleko ili formula. Ukazao bih i na značaj pravovremenog upoznavanja deteta sa stomatološkom ordinacijom i osobljem. Dolaskom kod stomatologa na termin upoznavanja i kada nema nikakve tegobe, dete postaje familijarno sa celim okruženjem ordinacije kao nečim interesantnim i bezbolnim. Imajte jedno na umu – zdrave navike se stvaraju od najranije dobi deteta!” Rekao nam je doktor.

Većina roditelja, pa i ja, uspavljujemo dete uz mleko. Da li postoji neki kompromis?”

Ne postoji kompromis kada je uspavljivanje deteta formulom, mlekom ili sokom u pitanju. Sve drugo što bih vam rekao ne bi bilo tačno, i iskreno ne bih stao iza toga.”

Na koji način i koliko često bebi treba čistiti desni i zube?

“Najbolje je gazom natopljenom fiziološkim rastvorom ili prokuvanom vodom nakon svakog obroka, ali svakako je obavezno ujutro i uveče zbog intervala lučenja pljuvačke. Noću se manje luči pljuvačka, pa je i odbrambena funkcija kompromitovana.”

Da li koristiti pastu?

“Prema najnovijim protokolima Američke Pedijatrijske Asocijacicije, paste treba upotrebljavati od trenutka kada nikne prvi zub/i. Najpre početi sa količinom paste veličine pirinča, jer deca nisu sposobna da izbace sadržaj nakon pranja zuba do druge godine. Nakon treće godine treba povećati količinu paste, veličina zrna graška.”

Kada zakazati prvu posetu stomatologu?

“Prva poseta treba da bude već sa nicanjem prvih zuba, oko šestog meseca, ili barem u prvih dvanaest meseci. Ono najbitnije je da dete upozna stomatologa kao nekog ko je zanimljiv i ko mu je prijateljski naklonjen, a ne kao nekog/nešto što asocira na bol ( što se dešava u slučaju kada se dete prvi put dovede kada ga već nešto boli ). Pilikom prve posete dete se kroz igru i animaciju upoznaje sa ordinacijskim okruženjem i osobljem kao nečim intrigantnim i zabavnim. Tokom prvih poseta stomatolog će utvrditi kakva je oralna higijena deteta, kako navike ( sisanje palca, grickanje predmeta ) utiče na razvoj njegovog stomatognatnog sistema, i kako je generalno oralno zdravlje.”

Mi smo Dr. Vulićevića poslušali i zakazali našu prvu posetu. Petra je upoznala svog stomatologa i ordinaciju i nije skidala osmeh sa lica. Doktor nam je pregledao zubiće i ponovio da je ne uspavljujemo sa mlekom i da, ako to već radimo,  nakon formule joj obavezno damo da pije vode.

LjT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *