Planirate trudnoću ili ste trudni? Evo zašto je avokado dobar za vas!

Malo koje voće može da se poredi sa avokadom. Zapravo, retko koja namirnica sadrži sve ono što sadrži jedan avokado!  Zato današnji tekst posvećujemo ovom sjajnom voću!

U zadnje vreme avokado postaje sve popularniji u raznim ishranama i preporukama nutricionista ali retko ko pominje koliko je avokado dobar da se jede ukoliko planirate  trudnoću ili ukoliko ste u drugom stanju.

planirate trudnoću? Evo zašto trebate avokado da uvedete u redovnu ishranu 

Avokado je bogat mnogim mineralima i vitaminima ali takođe sadrži i veliku količinu folata. Polovina avokada sadrži oko 5mcg folata. Folati su prirodna forma folne kiseline. Folna kiselina pomaže začeću i veoma je bitna u ranoj trudnoći jer sprečava oštećenja na kičmenoj moždini i mozgu fetusa i sprečava defekt nervne cevi. Nervna cev je deo embriona iz kojeg se razvijaju mozak i kičma vašeg deteta. Oštećenja se mogu javiti u ranim fazama trudnoće zato se preporučuje da se počne sa unošenjem folne kiseline i pre začeća. Pola avokada dnevno bi trebalo da zadovolji potrebe organizma za ovim vitaminom.

Avokado u trudnoći

Mnoga istraživanja govore da bi trudnice trebalo da ulistaju avokado u svoju svakodnevnu ishranu. Oni sadrže veliku količinu hranljivih sastojaka koji su važni za rast i razvoj bebe! Puni su dobrih masti, vitamina i minerala, a sve ovo ima veoma dobar uticaj na trudnoću.

Zdrave masti

U drugom stanju je neophodno da se unose zdrave masti, koje su podjednako važne i za mamu i za bebu. Avokado sadrži oko 30g masti, a 20g pripada grupi zdravih masti što je do 20 puta više od ostalog voća! Zdrave masti pomažu snižavanju lošeg holesterola koji često u trudnoći ume da bude povišen.

Vitamini

Avokado sadrži izobilje vitamina C, B2, B3, B5, B6, K  koji su važni za zdravlje mame i razvoj bebe. Zahvaljujući velikoj količini C vitamina, ovo voće može pomoći kod jutarnjih mučnina.

Minerali

Kalijum, kalcijum, magnezijum, cink, bakar, gvožđe, fosfor, mangan i mnogo drugih minerala su prisutni u plodovima avokada.

Trudnice često imaju problem sa grčevima u nogama, a kalijum i kalcijum pomažu kod ovog problema. Avokado sadrži više kalijuma od banane koju često mnogi sportisti konzumiraju iz ovog razloga!

U trudnoći visok krvni pritisak može dovesti do preeklampsije. Usled preeklampsije mogu nastati ozbiljne komplikacije u trudnoći, ali i teški hronični poremećaji zdravlja kod žene.  Dokazano je da kalijum pozitivno deluje na smanjenje krvnog pritiska, a kao što smo već gore naveli avokado ga ima u izobilju!

U trudnoći se često dešava da buduće mame postanu anemične zbog male količine gvožda u organizmu. Gvožđe je veoma važno za razvoj bebe, a avokado sadrži u svom sastavu i ovaj mineral.

Vlakna

Avokado sadrži veliku količinu vlakana koji pomažu dobrim bakterijama u crevima za lakše varenje. Na taj način se smanjuje rizik za gojaznošću i čuva se zdravlje. Mnoge trudnice imaju problema sa opstipacijom creva.  Visok procenat vlakana u avokadu može dosta pomoći kod ovog problema!

Koliko avokada je preporučeno da se jede dnevno?

S obzirom na količinu folata koji avokado sadrži amerikanci vole da kažu ”An avocado a day keeps the neurologist away”- ”Jedan avokado dnevno vas drži podalje od neurologa” bi bio bukvalan prevod. Međutim, stručnjaci se ipak slažu da je bolje ograničiti unos na pola avokoda dnevno jer preterana konzumacija može, ne toliko često, dovesti do neželjenih efekata.

Par jednostavnih recepata sa avokadom

Avocado smoothie

Šta nam je sve potrebno?

 • Pola avokada
 • Pola zelene jabuke
 • Jedna banana
 • Jedna narandža
 • Jedna limeta
 • Peršun
 • Čaša vode

Sve sastojke staviti u blender i sjediniti u napitak.

Ovaj napitak će vas održavati zdravim, snažnim i mladolikim! Živeli!

Avokado doručak

Šta vam je sve potrebno?

 • Pola avokada
 • Integralni hleb
 • Jaje
 • Pinjoli

Oljuštiti avokado i iseckati polovinu na par tankih parčića. Dobro skuvati jaje ( u trudnoći bi trebalo izbegavati rovita jaja zbog povišenog rizika za salmonelom) i napraviti sendvič od sastojaka. Preko staviti malo pinjola ili neki od začina po izboru.

Avokado čokoladni mus

Kliknite na ovaj link da pogledate recept za ovaj slatkiš 🙂

 

LjT

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *