Koji su bezbedni položaji za spavanje u trudnoći?

Neke žene su navikle da spavaju na stomaku, neke na leđima, a nekima je najudobnije na boku. Kako trudnoća bude odmicala moraćete da se navikavate na položaje za spavanje koji su za bebu najbezbedniji, a u daljem tekstu saznajte koji su to položaji i kako da se namestite da vam bude udobno.

U prvih tri meseca trudnoće ni jedan položaj za vreme spavanja ne može štetiti bebi. Fetus je tada mali, svega par centimetara, pa slobodno možete spavati kako na stomaku tako i na leđima ali kasnije u trudnoći ovi položaju mogu biti nezgodni za bebu i vas.

Spavanje na stomaku

Ako ste jedna od onih žena koja je navikla da spava na stomaku, taj položaj vam već nakon tećeg meseca neće odgovarati, a nekima i ranije. Prirodno će doći da se više okrećete na stranu i da pazite da ne pritiskate bebu.

Spavanje na leđima

Ukoliko je ovo vaš omiljeni položaj za spavanje, nakon prvog trimestra morate postati obazrivi i probati da se više okrećete na bok. Kako beba raste, materica počinje da pritiska donju šuplju venu, drugačije zvanu vena cava, koja nam vraća krv iz nogu do srca. Ona takođe snabdeva bebu krvlju i hranljivim materijama. Ležeći na leđima možemo oslabiti našu cirkulaciju, a i dotok krvi do bebe, što može da ugrozi njen život. Materica takođe vrši pritisak i na ostale organe i vene te mogu se javiti problemi sa hemoroidima.

Dok spavamo se može desiti da se okrenemo na leđa ali ako se probudite u tom položaju, samo se jednostavno vratite na bok.

Polusedeći položaj

Polusedeći položaj mnogim trudnicama odgovara za spavanje zbog gorušice. Položaj je bezbedan, a može biti i veoma udoban ukoliko se ušuškate sa nekoliko jastuka.

Spavanje na boku

Na levom ili desnom? Mnogi lekari kažu da nije bitno i da se može spavati na oba boka dok postoje oni koji kažu drugačije.

Sa desne strane nam se nalazi jetra pa je materica može pritiskati svojom težinom, dok spavanje na levom boku je potpuno bezbedno za bebu i mamu. Jedina mana spavanja na boku je bol u karlici koji može da se javi ali to se može rešiti tako što postavite jastuk između nogu dok spavate.

Imate problem sa spavanjem?

Pored toga što trudnici određeni položaji za spavanje više neće odgovarati, često se jave i nesanica, gorušica, ubrzan rad srca, opstipacija, bolovi u leđima i česta potreba za mokrenjem.  To može dodatno da skrati san koji je u drugom stanju neophodan. Kliknite na ovaj TEKST i pročitajte kako da se rešite ovih problema i obezbedite sebi mirno prospavanu noć.

LjT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *