Prenatalnim pilatesom do zdravog i spremnog tela za porođaj!

Često pišemo o tome koliko je dobro da se bavimo fizičkom aktivnošću u drugom stanju. Međutim svaka trudnoća, kao i trudnica, je drugačija i ne prija svakoj ženi isto, pa se vežbanje mora prilagoditi. Bilo da ste jedna od onih koja trenira redovno ili jedna od onih koja ne vežba, određena fizička aktivnost će vam veoma prijati i biti vam od velike pomoći kroz trudnoću, porođaj, a i kada se beba rodi.

Prenatalni pilates vam neće trošiti mnogo energije, već suprotno, davaće vam potrebnu energiju i fleksibilnost. Održavaće vas vitalnim i dovoljno snažnim za period koji vam predstoji. Čak i ako ste jedna od onih žena koje nikada nisu ništa vežbale, ovaj vid vežbanja će vam sigurno prijati i mnogo doprineti vašem fizičkom i mentalnom zdravlju. Zbog velikih fizičkih promena koje telo iskusi u tih devet meseci, bitno je da buduća mama laganim vežbama pripremi svoje telo za ono što je čeka. Na taj način može sprečiti bolove u zglobovima i leđima, umanjiti anksioznost i stres i uraditi dobru pripremu svog uma i tela za sam porođaj.

Šta je pilates?

Pilates je prefinjena forma vežbanja koja istovremeno razvija specifičnu mišićnu snagu kao i fleksibilnost mišića i zglobova, čime se postiže optimalna telesna uravnoteženost. Pilates izdužuje i tonizira telo, utiče na elegantnu posturu, oslobađa od stresa, doprinosi boljoj samokontroli i većem samopouzdanju. Koncentriše se na unutrašnje mišiće-držače, koji su važni za održavanje tela u ravnoteži, a od suštinskog su značaja za podržavanje normalnog stanja kičmenog stuba. Posebno, pilates vežbe podučavaju o svesnosti disanja i poravnavanju kičme, odnosno jačanju unutranjeg mišića trupa, što je od velikog značaja za ublažavanje i predupređivanje bola u leđima. Izvor: Vikipedija

VIDEO!!! POGLEDAJTE KAKO MOŽETE VEŽBATI PILATES U TREĆEM TRIMESTRU!

Pitali smo  VMS babicu Dušicu Dišić Kovačević, sertifikovanog edukatora psihofizičke pripreme sa elementima prenatal pilatesa i yoge, koliko je važno da trudnice vežbaju?

” Moje desetogodišnje iskustvo u radu sa trudnicama pomoglo mi je da otkrijem kakve sve promene žena i njeno telo doživljavaju tokom trudnoće. Tada je potrebno dovesti organizam u psiho fizički balans kako bismo se osećale zdravo, snažno i spremno dočekale novine koje dolaze.”

” Postoji mnogo dobrih, naučno potvrđenih razloga zašto vežbati u trudnoći, a ovo su samo neki od njih:

  • Velike su šanse da će se trudnica manje ugojiti.
  • Povećavaju se šanse da porođaj bude olakšan. Ojačani mišići i poboljšana cirkulacija trudnici daju više energije, vitalnosti i snage u trenutku porođaja. Porođaj ne samo da može biti lakši, već će i kraće trajati.
  • Umanjuju se šanse za dobijanje gestacijskog dijabetesa. Javljanje dijabetesa u trudnoći povećava rizik od prevremenog porođaja i šansu da beba bude veće telesne mase.
  • Vežbanje poboljšava raspoloženje. Aktivne buduće mame su smirenije i veselije od neaktivnih.
  • Smanjuje se bol u leđima. Oko dve trećine trudnica su iskusile bolove u leđima, a vežbanje može dosta pomoći, naročito u drugoj polovini trudnocće kada kičma trpi veće opterećenje zbog rasta stomaka.
  • Poboljšava se varenje i umanjuje mogućnost nastanka zatvora. Zbog povećanja hormona progesterona i rasta materice, creva su pod pritiskom i usporava se njihov rad. 
  • Sprečava se nastanak otoka u ekstremitetima.
  • Omogućava se brži oporavak nakon porođaja u odnosu na mame koje su bile neaktivne. Uz vežbanje trudnica će lakše prolaziti kroz sve izazove tokom prvih nedelja majčinstva.

Kontra indikacije za vežbanje su: rizična trudnoća( preteći pobačaj, u slučaju pojave krvarenja i kontrakcija, placenta previja, i dr.)”

”Trudnica kod koje je trudnoća rizična, ne radi fizičke vežbe, ali može da radi vežbe relaksacije i uvežbava tehnike disanja. U toku trudnoće, pod uticajem hormona, vezivno tkivo postaje mekše i rastegljivije. To je naročito važno za delove tela koji neposredno učestvuju u porođaju (karlica, meki deo porođajnog kanala). Zbog mekoće i manje čvrstoće vezivnog tkiva postoji veća sklonost nekim neželjenim promenama kao što su labavost zglobova, slabost trbušnog zida, spuštanje stopala i dr. Vežbanjem se takve posledice mogu izbeći.”  savetuje Dušica.

LjT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *