Trudnice, jedite čokoladu!

U drugom stanju se pojačava potreba za određenim namirnicama, a vrlo često to bude potreba za čokoladom. Trudnice jako teško odolevaju ovoj poslastici ali evo zašto ne moraju da se odupiru želji za njom.

KAKo čokolada može doprineti zdravlju mame i bebe?

Čokolada sadrži magnezijum, flavonoide i supstance koje potpomažu oslobađanju endorfina. Oni u trudnoći doprinose dobrom zdravlju mame i bebe!

Flavonoidi su moćni antioksidansi. Pomažu da se odstrane slobodni radikali u telu te na taj način umanjuju oksidativni stres organizma. Preeklampsija nastaje zbog oksidativnog stresa i predstavlja smanjen dotok krvi prema fetusu usled povišenog krvnog pritiska majke i višak proteina u urinu. Preeklampsija može predstavljati veliku opasnost za mamu i bebu.

Magnezijum je poznat kao ”anti stres” mineral koji pomaže pravilnom radu nervnog sistema i važan je faktor za ceo kardiovaskularni sistem. U trudnoći njegov nedostatak može da dovede do zastoja u razvoju ploda i do prevremenog porođaja. U drugom stanju često se pojavi nedostatak magnezijuma, te sam organizam traži da se konzumiraju namirnice koja sadrže ovaj mineral. U 100g kakaa može se naći čak 420mg magnezijuma, pa ako vam se jede čokolada, navalite! Uzmite samo u obzir da stručnjaci savetuju do 30g čokolade dnevno i da se u konzumaciji iste ne preteruje. 

Primetili ste da, kada jedete čokoladu, budete lepo raspoloženi, nasmejani i srećni? To je zato što čokolada sadrži supstance koje potpomažu oslobađanju endorfina, hormona sreće. Imajte u vidu da u trudnoći, kada je mama srećna i beba je srećna.

Da li čokolada može loše da utiče na mamu i bebu?

Čokolada sadži kofein, a unos kofeina u trudnoći treba ograničiti na 200mg dnevno, zato treba biti oprezan u konzumaciiji ove namirnice u kombinaciji sa drugim koje sadrže kofein.  U 100g kakaa može biti čak 230mg kofeina, dok u čokoladi se može naći do 150mg u zavisnosti da li jedete mlečnu ili crnu čokoladu.

Gestacijski dijabetes

U slučaju da imate dijagnostikovan gestacijski dijabetes, postoje čokolade koje su manje ”zaslađene” i koje su bezbedne za konzumaciju u tom slučaju. To su crne čokolade, sa više kakaa i imaju malo gorči ukus. Ponovo ćemo vas podsetiti da se u takvoj čokoladi može naći velika količina kofeina, pa obratite pažnju ukoliko je konzumirate sa još nekim namirnicama poput kafe i čaja. Dnevna doza kofeina ne treba da prelazi 200mg.

LjT

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *