Trudnice, recite NE cigaretama u trudnoći!

Svi znamo da su cigarete štetne po zdravlje. Ukoliko niste konzument, sam dim može loše uticati na vaše zdravlje u slučaju da ste često izloženi njemu.

Zašto se trudnicama preporučuje da prestanu sa konzumacijom cigareta?

Cigareta ima preko 4000 štetnih supstanci ali izdvojićemo dve najgore, nikotin i ugljen monoksid.

Nikotin smanjuje protok kiseonika kroz vaše telo, tako što sužava krvne sudove, što znači i manje kiseonika za bebu. Samim tim se i beba muči da diše i stvara se efekat disanja kao kroz slamčicu. Crvene krvne ćelije, koje nose kiseonik, umesto toga skupljaju i nose molekule ugljen monoksida što dodatno otežava bebi da diše.

Koje komplikacije mogu nastati

S obzirom da do bebe možda ne dolazi dovoljno kiseonika, to može uticati na njen rast i razvoj. Prevremeni porođaj, mala telesna težina bebe su neke od najgorih stvari koje mogu biti posledica aktivnog pušenja ali pored toga i slabije razvijena pluća, srčani defekti, a mogu se i utrostručiti šanse za iznenadnom smrti bebe nakon rođenja (SIDS- sudden infant death syndrome)

Istraživanja su pokazala da, ukoliko trudnica konzumira više od jedne pakle dnevno, rizikuje da rodi dete i do 1kg manje telesne težine. Sitnije bebe mogu biti rođene sa nerazvijenim plućima zbog čega moraju ostati na respiratorima neki period nakon rođenja, a u kasnijim godinama, mogu imati problem sa astmom.

U prva tri meseca trudnoće beba se formira i stvaraju joj se svi organi, kao i srce. Ukoliko trudnica puši u prva tri meseca, beba može imati srčanih problema nakon rođenja. U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) je 2011. godine objavio istraživanje da trudnice rizikuju čak za 20 do 70 posto da rode bebu sa urođenim srčanim manama ukoliko konzumiraju cigarete.

Zbog manjka kiseonika mogu nastati problemi vezani za moždane funkcije koje se mogu videti u kasnijem dobu, poput problematičnog ponašanja, niskog IQ-a i sporijeg učenja.

Cigarete pre začeća

Nikotin može izazvati kontrakcije u jajovodima, što oplođenoj jajnoj ćeliji može predstavljati problem da otputuje do materice, te može doći do vanmaterične trudnoće.

Mnoga istraživanja su pokazala da žene koje puše više od 20 cigareta u toku dana umanjuju svoje šanse da ostanu u drugom stanju za 25 posto i ukoliko se podvrgnu veštačkoj oplodnji, imaju manje šanse za uspehom.

Šta lekari savetuju?

Ukoliko planirate uskoro začeće, probajte da se odreknete ove loše navike. Za početak smanjite konzumiranje cigareta na minimum, ali obzirom i da najmanja količina može biti štetna, idite ka tome da ih se u potpunosti odreknete. Ukoliko ste još u prvom tromesečju, rizik da ste naškodi bebi je manji. U drugom i trećem tromesečju se rizik znatno povećava, pa je veoma važno da ostavite cigarete.

Zaključak

Pored svega ovoga što ste pročitali, čućete mnogo sadašnjih mama ili baka koje kažu da su pušile u trudnoći i da su njihova deca ‘ispala’ dobro te da su deca zdrava. Istraživanja su pokazala da su cigarete štetne i da mogu uticati na razvoj bebe u trudnoći ali je odluka svakako na trudnici- da li želi da rizikuje ili ne.

LjT

Izvor: LINK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *