Trudnice, volite li da plešete? Evo zašto je to dobro!

U drugom si stanju i volela bi da izbegneš prekomerno gojenje ali nisi ljubitelj teretane i vežbanja? Evo jedne sjajne ideje za tebe! Pleši!

Plesanje u trudnoći

Da li plesanje u trudnoći  predstavlja opasnost?

Ples u trudnoći je preporučljiv! Mnoga istraživanja su pokazala da lagani ples pozitivno utiče na vašu bebu!

Zašto je dobro da plešete?

Ples vas održava vitkim, jača mišiće, pluća i srce, a najbolje od svega je to što je zabavno!

Za vreme drugog stanja krv cirkuliše sporije kroz vaše telo, a ples lagano ubrzava srčani ritam kao i samu cirkulaciju, pa krv brže dolazi i do vaše bebe.  Brojna istraživanja kažu da će vam lagani ples uz omiljenu muziku umanjiti stres i umor, pozitivno delovati na vaše raspoloženje, a samim tim će i vaša beba uživati 🙂

Žene u drugom stanju prolaze kroz hormonske promene. Neke žene iskuse manje, a neke veće promene što dovodi do oscilacija u raspoloženju, razdražljivosti i slično. Ples vam može pomoći da se oslobodite napetosti i da se bolje osećate!

Stručnjaci kažu da je dobro za vas i bebu da plešete svaki dan po 10 minuta ili ako želite da vam ovo bude vrsta treninga, slobodno ubacite 3 puta nedeljno po 30 minuta ples u vaš raspored.

Plešite ali vodite računa o sledećim stvarima

Dakle, vrlo je preporučljivo da plešete u trudnoći ali kao i u svemu što radite u blaženom stanju, mora postojati određena doza opreza. Savetuje se da se izbegavaju nagli pokreti i skakanja. Takođe, treba izbegavati okretanje i vrtenje u krug kako ne bi izgubili ravnotežu i pali, a i brze pokrete kukovima jer možete povrediti iste, kao i leđa. Vaše telo se priprema za porođaj i karlica se širi te će ligamenti kod kukova kao i leđa biti posebno osetljivi pa se pazite istegnuća.

Plesovi koji vam mogu goditi su samba, salsa, jazz dance i balski plesovi, dok nešto poput pole dance, hip-hop-a i plesova koji uključuju skakanje, brze i nagle pokrete se savetuje da se izbegavaju.

Kliknite na link i pogledajte kako ova trudnica u 35-oj nedelji igra salsu!

Kako trudnoća bude odmicala, noge će vam oticati,  više ćete se umarati i može se desiti da ne možete da izvedete neke pokrete kao pre. To je sve normalno i nemojte se siliti da radite nešto što ne prija vašem telu. Zbog rasta kilaže, zglobovi vam mogu biti bolni te se pazite povreda.  Obavezno se zagrejte pre nego što zaplešete!

Ukoliko primetite da ostajete bez daha, to je znak da vama i vašoj bebi nedostaje kiseonika, te obavezno napravite pauzu.

Napomenućemo da je svaka trudnica  kao i svaka trudnoća drugačija, tako da nekim ženama određeni načini plesa mogu prijati, dok nekima možda ne. Radite sve što vama prija i uživajte u blagoslovenom stanju! 🙂

Važno! Obavezno se konsultujte sa vašim lekarom jer se nekim trudnicama ne savetuju ovakve vrste aktivnosti.

LjT 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *