Vežbe istezanja u trudnoći

Znamo da je važno da trudnica ostane aktivna u drugom stanju, a šta se dešava u slučaju da joj lekar savetuje da miruje ili je vremenski uslovi sprečavaju da bude aktivna? U tim slučajevima, trudnica većinu vremena provodi u sedećem ili ležećem položaju, pa je izvesno da će joj se javiti bolovi u leđima i zglobovima, kao i osećaj malaksalosti u mišićima.

Rešenje za vas su vežbe istezanja! Najbolji način da se razbudite ujutru i da probudite svoje telo jesu ove vežbe. Na ovaj način ćete ubrzati cirkulaciju koja je često u drugom stanju oslabljena, istegnuti mišiće i ligamente i na jedan fenomenalan način započeti svoj dan.

Pored toga što istezanjem možete smanjiti ili u potpunosti otkloniti bolove koji vam se javljaju u leđima, vratu, nogama, mišićima i zglobovima, ovo vam može biti i odlična priprema za porođaj. Takođe, kada se mama dobro oseća, tada se i beba dobro oseća, te ovim vežbanjem činite dobro i vašoj bebi.

Važno je da znate da se za vreme trudnoće pojačano luči hormon relaksin. Ovaj hormon pomaže opuštanju ligamenata oko materice i karlice i na taj način se telo priprema za porođaj. Iz ovog razloga, kod istezanja treba biti oprezan. Istezanje zato treba raditi lagano i bez naglih pokreta, kako ne bi došlo do povrede.

Istezanje možete raditi bilo kad u toku dana, kad god vam vreme dozvoli i potrebno je da izdvojite samo desetak minuta!

Savet: Konsultujte svog lekara pre nego što krenete sa vežbanjem. Istezanje radite lagano i bez naglih pokreta. 

Pogledajte video kako možete raditi vežbe istezanja

LjT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *